Jégesővel jött a vihar

Kapolcs, 2015. július 25.
Viharfelhők Kapolcs felett 2015. július 25-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Kapolcs, 2015. július 25. Viharfelhők Kapolcs felett 2015. július 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Fákat csavart ki és faágakat tépett le a jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó felhőszakadás szombat délután a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen. Több településen áramszünet van. A vihar miatt több vonalon késnek a vonatok. A fővárosban jég is esett, 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat.
Vágólapra másolva!

A szombat délutáni vihar miatt a fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően fakidőlés miatt, közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolítják el a tűzoltók.

A BKV dolgozói és a tűzoltók viharban letört faágakat távolítanak el Budapesten, a Múzeum körúton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az V. kerületi Sas utcában egy ház homlokzatát bontotta meg a szél, a X. kerületi Hős utcában tetőről hullottak cserepek. Kisdi Máté tájékoztatása szerint fa dőlt ki a VI. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca kereszteződésében. A XXII. kerületi Nagytétényi úton is fa dőlt ki és megrongált egy járműt. Arról nincs tudomásuk, hogy a viharban bárki megsérült volna.

A BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a Múzeum körúton kidőlt fa miatt a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok járnak.

Fákat csavart ki a vihar

A soproni és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat tizenkét helyre riasztották. Az MTI tudósítója kicsavart jelző oszlopokat, Fertőszentmiklós irányába Pereszteg után leszakadt felsővezetéket látott a 85-ös úton. Több autó az út szélére állt, amíg a vihar csillapodott.

A leszakadt felsővezetékek miatt

jelenleg öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - van áramkimaradás.

A vihar miatt több vonalon késnek a vonatok - közölte a Mávinform. A dél-balatoni vonal Balatonaliga és Balatonszemes közötti szakaszán zárlatos lett a felsővezeték, ezért a két állomás közt szünetel a közlekedés. Megrendelték a vonatpótló buszokat, de

jelentős, 20-60 perces késések várhatók a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon a késő esti órákban.

A Mávinform közlése szerint Aszód és Gödöllő között fa dőlt a pályára, amelyre egy tehervonat mozdonya rászaladt és leszakította a felsővezetéket is. Emiatt mindkét vágányon áll a forgalom, a pótlóbuszokat megrendelték.

A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon jelentős késésekre kell számítani a késő esti, éjszakai órákban.

A közlemény szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon, Gödnél is fa dőlt az egyik sínpárra, emiatt Dunakeszi felé csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez 10-20 perces késést okoz a szobi vonalon.

A fővárosban jég is esett, a Csillaghegyen:

És az Astoriánál is:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a szombat este folyamán a felfrissülést okozó front fokozatosan halad kelet felé. Előtte és hozzá kapcsolódva északnyugat felől egyre több helyen várható intenzív csapadékkal és viharos széllel kísért zivatar, legkésőbb - a késő esti, éjszakai órákban - az Alföld délkeleti részén.

Este elsősorban a Dunántúl északnyugati felén viszonylag nagy az esélye heves zivatarnak is (90 km/óra feletti széllökés, nagyméretű jég kísérheti). Éjfél után főként a Dunától keletre, holnap hajnalban inkább már csak a Tiszántúlon valószínű zivatartevékenység.

Vasárnap északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. Keleten eleinte még több helyen valószínű zápor, zivatar, a Dunántúlon már csak egy-egy zápor lehet. Az élénk, néhol erős délnyugati szél estétől előbb északnyugaton, később máshol is északnyugatira fordul, és több helyen viharossá fokozódik.

Viharfelhők Kapolcs felett Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vasárnap a kezdetben erős, néhol még viharos északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. Viharos széllökések zivatarok környezetében is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 30 fok között alakul.