Törvényt módosíttatna a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt kezdeményezi az igazságügyi miniszternél, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő úgynevezett párhuzamossági moratórium.
Vágólapra másolva!

A módosítás azt célozza, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást tartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás - mondta Pálffy Ilona az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A népszavazásról szóló törvény értelmében jelenleg

azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani

- ez az úgynevezett párhuzamossági moratórium - és új kérdést csak a jogerős elutasítás után lehet benyújtani, a jogszabály azonban nem rögzíti, ez pontosan mikortól lehetséges.

Pálffy Ilona elmondta: kezdeményezi, úgy változtassák meg a szabályozást, hogy valamennyi, a formai és alkotmányos előírásoknak megfelelő népszavazási kezdeményezést át lehessen engedni, vagyis "mindenki gyűjthessen", és abban a kérdésben lenne népszavazás, amelyben a leghamarabb összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás.

Mint mondta, ezzel el lehetne kerülni azt, hogy "elterelő kérdéseket" is benyújtsanak a kezdeményezők. Az NVI elnöke jelezte: a jogszabály módosításához kétharmados döntésre van szükség.