Megvédi a Nyugat-magyarországi Egyetemet a rektor

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA városkép Szombathely, 2010. augusztus 3.
A Savaria Egyetemi Központ „D” épülete a Berzsenyi Dániel téren, Szombathelyen.
MTI Fotó: Soós Lajos
Szombathely, 2010. augusztus 3. A Savaria Egyetemi Központ „D” épülete a Berzsenyi Dániel téren, Szombathelyen. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Határozottan cáfolta a Nyugat-magyarországi Egyetem megszűnését az intézmény rektora. Faragó Sándor az Origónak azt is elmondta: nem mindenben értenek egyet a Felsőoktatási Államtitkárság terveivel. A mosonmagyaróvári kar kiválását még kezelni tudnák, a szombathelyi Savaria Központ viszont nem tudna önállóan működni, és a pedagógusképzés miatt is szükség lenne az eddigi együttműködésekre. 
Vágólapra másolva!

Nem kis ijedelmet okozott a felsőoktatásba készülő diákok számára a Felsőoktatási Államtitkárság egyetemeket érintő átalakítási terve. Az Origónak korábban Palkovics László államtitkár azt mondta: több kart összevonnának, másokat megszüntetnének, vagy éppen önállósítanának. Információink szerint a bejelentés óta van olyan egyetem, ahol

folyamatosan csöng a tanulmányi osztályon a telefon.

„Sokan megijedtek, és azt kérdezgetik, hogy beadják-e egyáltalán a felvételijüket” – mondta az Origónak az egyik érintett egyetem alkalmazottja.

A Nyugat-magyarországi Egyetem főépülete Sopronban: nem szűnik meg, csak átalakul Forrás: MTI/Nyikos Péter

Szó sincs megszűnésről

Leginkább a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói lepődtek meg a híreken, hiszen az államtitkár úgy fogalmazott: az intézmény az átalakítások után gyakorlatilag megszűnhetne. A rektor szerint erről szó sincs.

– nyilatkozta az Origónak prof. dr. Faragó Sándor.

Az intézmény vezetője elismerte, hogy a Felsőoktatási Államtitkársággal már tavaly december óta vizsgálják, hogyan lehetne optimalizálni a működésüket. Palkovics László kijelentésével azonban, amely szerint nem úgy sikerült az egyetem integrációja, ahogy tervezték,

nem minden szempontból ért egyet.

„Az oktatás és a kutatás területén jól tudtak együttműködni a különböző karok” – mondta a rektor.

Faragó Sándor rektor szerint négy forgatókönyv van Forrás: MTI/Filep István

A gazdálkodás és az intézményi struktúra integrációja azonban külső pénzügyi problémák miatt csak lassan kezdődhetett meg. A hibákat már elkezdték orvosolni, a tavaly belső átalakításokba kezdtek, például a közös tanulmányi osztályt alakítottak ki – tette hozzá.

Négy forgatókönyv

Faragó Sándor határozottan cáfolta a Nyugat-Magyarországi Egyetem megszűnését. A rektor szerint jelenleg

négy forgatókönyvvel számolnak,

ebből három továbbra is egy regionális, hálózati egyetem működtetése, és csak az utolsó az „egy telephelyes modell”. Ebben az esetben csak Sopronban maradnának karok, és a névváltozás is szóba kerülhetne.

Bár az egyetemi átalakításokról csak augusztus végén lesz döntés, a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetősége vegyesen fogadta a terveket. A rektor úgy fogalmazott, a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kar kiválása még „kezelhető” lenne,

a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ önállósodásával viszont gondok lehetnek.

A Savaria Egyetemi Központ a rektor szerint nem biztos, hogy tudna önállóan működni Forrás: MTI/Soós Lajos

Megtartanák Szombathelyet

Szombathelyen a gépészmérnöki képzés és a természettudományos tanárképzés jelenleg is úgy működik, hogy az Erdőmérnök Kar és a Simonyi Károly Kar oktatói is órákat tartanak. Arról nem is beszélve, hogy kicsi a bevétel, és a hallgató is kevés.

Ez nem elegendő egy önálló intézmény fennmaradásához” – fogalmazott a rektor. Ha viszont továbbra is együttműködnek a Nyugat-magyarországi Egyetemmel, akkor gyorsabban tudnak új képzéseket indítani, és nagyobb pályázati források válnak elérhetővé.

Kis egyetem, kevés pénz

Faragó Sándor külön kiemelte a pedagógusképzést, ahol jelenleg nagyon erős az együttműködés, ezért ezt is egy intézményen belül tartaná.

Az Emmi szerint a felvételizőknek nincs mitől tartaniuk Forrás: MTI/Filep István

A rektor arra is figyelmeztetett, hogy egy

önálló intézmény létrehozása százmilliós költségekkel jár.

Hosszú távon ráadásul számolni kell azzal is, hogy a kisebb intézmények számára kevesebb pályázati forrás érhető el, a fenntartás költségei pedig magasabbak.

Az Emmi tartja magát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindenesetre ragaszkodik hozzá, hogy átalakítsák a Nyugat-Magyarországi Egyetemet. Úgy tudjuk, ők is beismerték, hogy a több várost átfogó egyetemi szerkezet nem működőképes, vagy legalábbis korszerűsíteni kell az elképzelést.

Augusztus végén születik a döntés arról, hogy az egyes átalakítások mikort történhetnek meg . A felsőioktatási államtitkárság szerint

az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de adott esetben egy másik egyetemen diplomázhatnak, a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével.

A változás az EMMI szerint nem érinti hátrányosan a pótfelvételi előtt álló hallgatókat sem, hiszen az eredeti szakmai-tartalmi feltételekkel fejezhetik be tanulmányaikat

Az intézményeknek még egy hónapjuk maradt arra, hogy elkészítsék működési tervüket arra az esetre, ha mégsem értenek egyet az őket érintő változásokkal.

Jó lesz a hallgatóknak

Augusztus végén lesz döntés a felsőoktatási intézmények átalakításáról, valamint arról, hogy az egyes intézményi átalakítások milyen időpontban jöhetnek létre - írta közleményében a felsőoktatási államtitkárság.

Azok a hallgatók, akik az intézmény-átalakításokban érintettek, vagyis a jelenlegi hallgatók, illetve a 2015/2016-os tanévben beiratkozó hallgatók, változatlan feltételek mellett, de adott esetben egy másik intézményben fejezhetik be tanulmányaikat, szerezhetik meg diplomájukat, a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével.

Az államtitkárság szerint a hallgatók tanulmányait az átalakítás nem korlátozza, sőt: a változtatás célja versenyképesebb tudás biztosítása, az oktatás minőségének növelése és a képzés színvonalának javítása.

A pótfelvételi előtt álló hallgatók döntését az átalakítási tervek semmiben nem kell, hogy befolyásolják, tekintettel arra, hogy minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti szakmai-tartalmi feltételekkel biztosított.