Ásotthalomnál is építik a határzárat

2015.08.03. 10:40

Elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezése a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében hétfő délelőtt.

A katonák acélkarókat vernek le az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen. A határzár mintaszakaszánál alkalmazott technológiák alapján a karók a NATO-drótból épített háromszintes gúlák tartására szolgálnak majd. 

Az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza a magyar-szerb határon július 18-ánForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Azonnal csökkenti a határátlépők számát

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől. A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte a miniszterelnök.

Katonák az ideiglenes biztonsági határzárat építik a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelébenForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Pluszpénz jut a problémára

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Készül a kerítés Ásotthalom-Királyhalom közelébenForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mórahalom külterületén július 13-án kezdődött el az ideiglenes műszaki határzár építése. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK