Hőségriadó jövő hétfőig, hétvégén 37 fok lesz

Még csak most jön a java: a jövő hét második felében visszatér a kánikula!
Vágólapra másolva!
Szerdától újra hőségriadó lesz, idén már negyedszer. Pénteken és szombaton akár 37 fok is lehet. Igyon sokat, húzódjon árnyékba, és ne hagyja a gyereket az autóban!
Vágólapra másolva!

Szerdától újabb hőségriasztást adott ki az országos tiszti főorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtöktől már 27 fok felett lesz a napi átlaghőmérséklet,

pénteken és szombaton pedig akár 37 fok is lehet.

Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik. Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így vélhetően

a most kiadott riasztást meghosszabbítják majd.

Még csak most jön a java: a jövő hét második felében visszatér a kánikula! Forrás: Thinkstock

Igyon sokat, húzódjon árnyékba

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy

  • a nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre.
  • Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.
  • A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
  • Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az egészséges szervezetet is megterheli

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.