A BKK keresi a babakocsi-botrány felelősét

KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ metró SZEMÉLY utas utastér Budapest, 2014. március 28.
Utasok a 4-es metrón a megnyitás után 2014. március 28-án. A kelenföldi vasútállomás és a Keleti pályaudvar között épült vonalat délelőtt avatták fel.
MTI Fotó: Beliczay László
Budapest, 2014. március 28. Utasok a 4-es metrón a megnyitás után 2014. március 28-án. A kelenföldi vasútállomás és a Keleti pályaudvar között épült vonalat délelőtt avatták fel. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Eltűnt a BKK honlapjáról az az üzletszabályzat-tervezet, amely feltételekhez kötné a babakocsik szállítását a mozgólépcsőkön, sőt, bizonyos utasok csak külön engedéllyel léphetnének rá. A BKK a honlapján magyarázkodik.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes eltűnés

A Kettős Mérce blog szúrta ki hétfőn, hogy a Budapest Közlekedési Központ (BKK) eredetileg augusztus 18-áig véleményezhető üzletszabályzat-tervezetében milyen változtatások szerepelnek. A BKK honlapján kedden kora reggel még fenn volt a szóban forgó pdf, nem sokkal 8 óra után azonban már nem találtuk. Azt írják:

Néhány órával később a BKK közleményben tudatta, hogy belső vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy felsővezetői jóváhagyás nélkül hogyan kerülhetett ki a munkaközi anyag. Azt is szükséges a cég szerint tisztázni, hogy a szakértő-előkészítő felelős szakmai álláspontját tükrözte ez a tervezet, vagy pedig "provokációról van szó". A BKK Üzletszabályzatának módosítása folyamatban van - írták.

Babakocsi + 2 felnőtt

Valóban félkész dokumentum kerülhetett ki a BKK oldalára, hiszen az ominózus rész áthúzásokkal, pirossal szerepel benne. Itt az eredeti szöveg:

Kékkel kiemelve a babakocsik mozgólépcsőn szállítására vonatkozó rész Forrás: BKK

Vagyis:

„A mozgólépcsők babakocsival csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához 2 felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva.

Ebben az esetben kötelező a gyermeket a babakocsiból kivéve, lehetőleg a gyermek hordozására szolgáló eszközben vinni, a babakocsit pedig lehetőleg összecsukva kell szállítani a mozgólépcsőn."

A fentiek szerint egy gyermekét babakocsiban egyedül toló anya - amely a legéletszerűbb felállás - nem vehetné igénybe a mozgólépcsőket. Ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag nem tudná használni az 1-es, 2-es és 3-as metrót, amelynek állomásait liften nem lehet megközelíteni.

Nem lehetne csak úgy rálépni

Más érdekességek is vannak az üzletszabályzat-tervezetben, ugyanezen az oldalon.

Engedélykérés a mozgólépcső használatára mozgáskorlátozott utasok, babakocsival, vakvezető-, vagy nagytestű kutyával közlekedők számára Forrás: BKK

Vagyis azokon az állomásokon, ahol van lift,

a mozgáskorlátozott utasok, a babakocsival, vakvezető-, vagy nagytestű kutyával közlekedők

kötelesek lennének a felvonót használni. Ahol pedig nincs lift, ott a fenti csoportba tartozóknak a mozgólépcső használatára engedélyt kell kérniük. Valahogy így:

Az engedélykérés történhet személyesen, vagy az állomás területén elhelyezett segélykérő készülékeken keresztül."