Vizsgálat indult a budaörsi szennyezés miatt

Budaörs, mérgezés
Budaörs, 2015. augusztus 4. Rendőri kísérettel visznek kórházba kivizsgálásra húsz embert egy budaörsi ipartelepről 2015. augusztus 4-én. Felmerült a gyanú, hogy az érintettek egészségre ártalmas anyagot tartalmazó folyadékot fogyasztottak. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Fagyálló került az ivóvízbe egy budaörsi ipartelepen, ahonnan 20 embert kórházba szállítottak. 
Vágólapra másolva!

20 ember lett rosszul kedden, nem sokkal dél után egy budaörsi ipartelepen. Úgy tudjuk, először a vízre panaszkodtak, azt mondták, túl édes.

Rendőri kísérettel vitték kórházi kivizsgálásra a húsz embert Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Fagyálló lehetett

Nem hivatalos értesüléseink szerint

a telep zárt vízhálózatába fagyálló folyadék kerülhetett,

ez okozta a mérgezést.

Szerencsére elszigetelt esetről van szó, a helyi lakosságot nem érinti - mondta az Origónak Vágó Csaba, a budörsi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke. Szerinte az érintettek nincs komoly baja, és már kórházba kerültek, szakszerű ellátást kapnak.

Később a fővárosi és és a a Pest kormányhivatal hivatalosan is megerősítette:

fagyálló anyagról van szó,

ami azonban ismereteik szerint nem számít veszélyes keveréknek.

Hogy került bele?

Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogyan kerülhetett a folyadék az elvileg zárt helyi hálózatba. Úgy tudjuk, a Pest megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelői már vizsgálják a baleset körülményeit.

Nem akart nyilatkozni

A helyszínre elsőként az érdi járási hivatal népegészségügyi szakértőit riasztották. A mobilon elért illetékes szakember éppen az ipartelepre tartott, és

semmit nem akart mondani az esetről.

A sérültekért egy buszt küldtek, az Erzsébet kórház toxikológiai osztályára vitték őket. Tudósítónk látta a kórházba érkező járművet, azonban senkivel sem tudott beszélni, nem engedték be az épületbe.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ez csak szuperzöld

Pataky Szabolcs az ipatelep operatív igazgatója az Origónak elmondta, egy visszacsapó szelep hibája miatt

a klímából szivárgott vissza a glikol tartalmú szuperzöld folyadék,

közismertebb nevén fagyálló.

Szerinte a vegyszerből csak elenyésző mennyiség került a vízhálózatba, és mérgezés sem történt - a dolgozók legalábbis nem tapasztaltak ilyen tüneteket.

A kórházba vitt dolgozókat azóta hazaengedték, az ipartelep vízhálózatát azonban a vizsgálat végéig nem lehet használni.