Női fenekek miatt tettek írásos bejelentést a migránsok ellen

Budapest, 2015. augusztus 4. Illegális bevándorlók várakoznak a főváros VIII. kerületében, a II. János Pál pápa téren 2015. augusztus 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Hat írásos bejelentés érkezett a II. János Pál pápa téren lévő több száz migráns ellen – közölte az Origóval Bajusz Ferenc. A józsefvárosi közterület-felügyelet vezetője megerősítette, hogy verekedés és rongálás is történt a héten.
Vágólapra másolva!

Rengeteg lakossági bejelentés érkezett a II. János Pál pápa téren kialakult helyzettel kapcsolatban – mondta el az Origónak Bajusz Ferenc. A józsefvárosi közterület-felügyelet vezetője szólt arról is, hogy a problémák növekedésével egy időben

fokozott rendőrségi és közterület-felügyeleti ellenőrzést vezettek be a téren.

Elmondta, a téren időszakosan körülbelül 30-300 migráns tartózkodik, akik sokszor csoportokba verődve hangoskodnak, verekednek.

Egy tucat írásos bejelentés érkezett a II. János Pál pápa téren lévő migránsok miatt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A parkot kitakarították

Bajusz Ferenc szerint tüzet is próbáltak rakni, hogy a náluk lévő ételt megmelegítsék, de ezt sikerült megakadályozni. A migránsok a köztéri kutakat mosakodásra és mosásra is használták. Szólt arról is, hogy a játszótéren lévő két nyilvános vécét azért kellett bezárni, mivel azt meglehetősen leamortizálták, és el kellett szállítani.

A köztéri parkot is be kellett zárni, de a Főkert kedden kitakarította, és most újra megnyitották

– mondta Bajusz Ferenc.

A II. János Pál pápa tér augusztus 3-án Forrás: Józsefvárosi Közterület Felügyelet

Összesen 12 írásos panasz volt

12 írásos lakossági panasz érkezett a közterület-felügyelőkhöz, ebből hat a II. János Pál pápa térről. Persze telefonon jóval több érkezett – mondta Bajusz Ferenc. Ezek nagyrészt hangoskodásról, rongálásokról szóltak. Volt arra is példa, hogy a téren lévők hölgyeket inzultáltak, valamikor a fenekükre csaptak – tette hozzá. Bajusz Ferenc azt is elmondta, hogy voltak információk arról, hogy késelés is történt a téren.

Késelés is volt a különféle csoportok között Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rongálás

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen” – ezzel indokolta Facebook-oldalán a józsefvárosi polgármester, hogy miért utasította a köztereseket „határozottabb fellépésre”.

Hétfőn durvultak el a dolgok

Információk szerint a téren augusztus 3-án durvultak el a dolgok a bevándorlók különböző csoportjai között. Belháború alakult ki az illegális határátlépők között, késelés is volt.

A következő időszakban még nagyobb lesz a rendőri jelenlét a téren,

és a közterület-felügyelők is gyakrabban lesznek ott. Úgy tudjuk, a játszótér felújításáról még tavasszal döntött a testület, így az elkerítésnek semmi köze sincs a menekültekhez.

Hivatalosan is tranzitállomás nyílik a Keleti pályaudvaron, ahol a fővárosi és civil szervezetek együtt segítik a menekültek továbbutazását.