Tiborcz volt cégének ügyeit vizsgálja Brüsszel

Tiborcz Orbán
Vágólapra másolva!
A kormányfő vejének egykori cége, az Elios Zrt. tendergyőzelmeit vizsgálja az Európai Csalás Elleni Hivatal. A korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó vállalkozás ügyében korábban Jávor Benedek EP-képviselő fordult a brüsszeli intézményhez, ahonnan most választ kapott a vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő választ kapott az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) a július közepén az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-vel (E-OS Innovatív Zrt.) ügyei miatt beadott bejelentésével kapcsolatban - adta hírül a 168 Óra Online.

"Tisztelt Európai Parlamenti Képviselő Úr! Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak címzett és Hivatalunknál 2015. július...

Posted by Jávor Benedek on 2015. augusztus 7.

Az OLAF válaszában az áll: "Tájékoztatom, hogy az OLAF OF/2015/0034/B4 szám alatt folytat vizsgálatot az Elios Innovatív Energetikai Zrt. (E-OS Innovatív Zrt.) által megvalósított egyes projektekkel kapcsolatban." A választ Jávor Benedek a Facebookon tette közzé.

A DK is vizsgálatot sürgetett

Mint arról az Origo is beszámolt, az OLAF-hoz ez ügyben szintén bejelentést tett Demokratikus Koalíció (DK) néhány hete közölte, hogy ők is olyan választ kaptak a brüsszeli szervezettől, miszerint vizsgálják az egykori Tiborcz-érdekeltség önkormányzati tendereken elnyert megbízásait.

Tiborcz István és Orbán Viktor Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A vidéki nagyvárosok közvilágítás-korszerűsítési beruházásait sorra nyerő Elios Zrt. ügyében indított OLAF-eljárásról akkor megkérdeztük a céget is, de ott azt mondták, nem tudnak semmilyen vizsgálatról. Közölték: minden közbeszerzést szabályosan és törvényesen nyertek el.

Eladta, de nélküle is nyer a cég

Mint arról az Origo is beszámolt, Tiborcz István áprilisban eladta cégei egy részét. Orbán Viktor legidősebb lányának,

Ráhelnek a férje április 28-ai hatállyal értékesítette közbeszerzéssel kapcsolatba hozható érdekeltségeit,

így az Elios Zrt.-ben meglévő tulajdonrészét is. A hírek szerint azért döntött így, mert megelégelte az őt és családját ért folyamatos támadásokat.

Sok vidéki nagyvárosba Tiborcz egykori cége szállította a korszerű LED-es lámpákat

Fotó: Origo

A tulajdonosváltás azonban nem vetett véget a főként vidéki nagyvárosok közvilágításának LED-es korszerűsítési beruházásait sorra elnyerő cég sikerszériájának. Az Origo is megírta, június végén már Tiborcz nélkül nyertek egy 203 milliós tendert a Zeneművészeti Egyetemtől, valamint - még Tiborcz idején - elvitték Balatonfüred közvilágítás-korszerűsítési projektjét is mintegy 100 millióért.