Ingyen lehet fürödni, legálisan nem

Képek strand anyaghoz Grimm Balázsnak

Lupa tó - Budakalász Képek strand anyaghoz Grimm Balázsnak

Lupa tó - Budakalász
Képek strand anyaghoz Grimm Balázsnak Lupa tó - Budakalász
Vágólapra másolva!
Valami titkos összeesküvés okán a főváros környéki tavak jó részében és a Duna teljes budapesti szakaszán tilos fürödni, mert veszélyes, és nem higiénikus. Holott még az sem egyértelmű, mi számít fürdésnek. És az ÁNTSZ nem is vizsgálja a tiltott helyeken a víz minőségét, merthogy tiltottak. Elrettentésül megmutatjuk, hol fürdőznek tilosban azok a kalandorok, akik kerülik a zsúfolt és drága helyeket.
Vágólapra másolva!

Néha a legegyszerűbb dolgok a legbonyolultabbak. Itt van például ez a Duna nevű folyó: az egész magyarországi szakaszán öt helytől eltekintve sehol nem lehet, sőt tilos benne fürdeni, mert koszos. És veszélyes. A vicc az a dologban, hogy az ÁNTSZ azért nem javasolja a nem engedélyezett fürdővizeken való fürdőzést, mert ezeken a helyszíneken nem ellenőrzi a víz minőségét.

Lupa-tó: sok a kutya és a szemét

Itt sportolni is lehet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Lupa-tó nincsen ugyan Budapesten, de csak egy pluszmegálló a HÉV-vel a város határától. Meg egy hozzávetőleg 27,8 perces séta. Ha kocsival érkezik az ember, parkolási problémái nem lesznek, viszont érdemes nem a McLaren 570-essel útnak indulni, mert az utolsó néhány száz méteren nagyon kátyús az út.

Büfé nincsen, viszont egyszerre homokos és kavicsos a part, sok a kutya, és rengeteg a szemét.

Apropó kutya: a tó mellett van egy kutyapanzió, tehát Fifikét akkor sem kell otthon hagyni, ha allergiás a mindent ellepő PET palackokra. A víz hirtelen mélyül, viszont kristálytiszta, a Budakalász felőli oldalon egy fára szerelt ugrókötél várja a sportosabb strandolókat.

Szívbemarkoló látvány Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi is találkozunk eggyel, a fiatalember megmutatja, hol szoktak napozni a nudisták, sajnos most egy sincsen, pedig komoly teleobjektív is van nálunk. A tó felénél egy földnyelv nyúl a mederbe, amin markológépek dolgoznak: itt azért is tilos a fürdőzés, mert ez egy működő kavicsbánya. Indusztriális közeg, egyszersmind vidéki idill, de rengeteg a szemét. Egy csobbanásra azért mindenképpen megéri. Az ugrálós fiatalember hat éve jár ide, azóta egyszer sem találkozott rendőrökkel, egy másik illegális strandoló szerint azonban

három hete komoly razzia volt itt, keményen bírságoltak a rendőrök.

Besorolás alatt

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján elérhető a természetes fürdővizek listája és minősítése. E szerint a Dunán az említett öt fürdőhely minősítése: „besorolás alatt”. Ez csak azért érdekes, mert a listán az is fel van tüntetve, hogy ezek „2011-2014. évre vonatkozó minősítések”. Mindez azt jelentheti, hogy idén állandóan változik a helyzet: a kémcsöves ember kivonul, mintát vesz, de mire elkészülne a vizsgálattal, valaki bejelenti, hogy a strand fölött egyszerre húsz szippantós kocsi is a folyóba ürítette a terhét.

Eljárás indul, mire azonban ennek – elkövető híján – vége lesz, a víz újból kitisztul.

A kémcsöves ember láthatóan őszülni kezd, megint mintát vesz, visszakocog a laborba, majd az egész kezdődik elölről.

A dologra nyilván van irodaszagú magyarázat is, például az, hogy „a lista az EU értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el”, de ez a parton toporgókat a legkevésbé sem nyugtatja meg.

Omszki-tó: kiváló strand lehetne

Valaki itt rossz helyen van Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Lupától visszafelé menet megállunk az Omszki-tónál, ami a 11-es főút budakalászi oldalán van, teljesen körbeépítve. Valaha legendás nudista hely volt, ma is sok a nyugdíjas néni a partján, de ők textilben. Minden adott ahhoz, hogy ez egy kiváló strand legyen, frissen nyírt fű, húsz méterenként szemetesek, tiszta víz, homokos focipálya, büfé, vasárnap is nyitva tartó CBA. De nem.

Ahogy egy vastag nyakláncot viselő kisnyugdíjas playboy fogalmaz, néhány perverz döntéshozó barom most biztosan boldog az irodájában: itt van egy fasza tó, de semmire nem lehet használni, eltekintve a wakeboard centrumtól, az legalább legális.

Ez egy birka ország - mondja az öreg -, tele vagyunk folyókkal és tavakkal, de a legtöbben nem lehet fürödni, mert valaki ezt találta ki.

Délelőtti klubélet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nyugdíjas playboy szavai jutnak eszünkbe, amikor távozóban észrevesszük a táblát, amely szerint sem fürdeni, sem kutyát a vízbe engedni nem szabad. Érdekes, mert a kutyák éppen az emberek miatt szoktak nemkívánatosak lenni a strandokon.

Mit jelent fürödni?

Valószínűleg az sem nyugtat meg senkit, hogy Bécsben vagy Belgrádban lehet fürdeni a Dunában. Nálunk viszont még az is kérdés, mit jelent a fürdés. A választ legföljebb a gondos szülők tudják: ha koszos maradt a gyerek, akkor nem fürdött meg. A hatóságok ennél határozatlanabbak, pedig nem volna rossz tudni, hogy mi számít fürdésnek, pláne a tiltott vizeknél, mert komoly bírság járhat a dologért. A „szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól” szóló belügyminisztériumi rendelet nem definiálja a fenti cselekedetet. Azt viszont leírja, hogy

fürdésnek minősül a játékcsónak, vízibicikli, banánhajó vízen történő használata is.

Tehát úgy is lehet fürdeni, hogy közben száraz marad az ember.

Ravaszság a Római-parton

Nem rossz háttér Fotó: Szabó Gábor - Origo

Visszaérve Budapestre, az egyik legkézenfekvőbb ingyenes fürdőhely a Duna. Persze a dolog úgy az igazi, ha van a közelben sör, hekk és lángos, tehát az ember csakhamar a Római-parton találja magát. Itt aztán a rozéfröccstől a csónakházon át a milliós jachtokig minden van. Nem vagyunk mozgó laboratórium, de a folyó vize szemlátomást tiszta, nem véletlen, hogy a vadkacsák az utóbbi években visszaköltöztek a partra. Bár intő jelek azért akadnak időnként.

Úgy fest, a ravasz tilosban fürdők nem a Római legforgalmasabb partszakaszát, hanem a kissé távolabbi részeket választják, kilátással a Megyeri hídra. Errefelé sok a cserép és az egyéb, lábra veszélyes tárgy a föveny kövei között, de nem nehéz tiszta helyet találni. A Rómain egyébként átlagosan 350 forint tíz deka hekk, sört 313-tól ezerig találtunk, míg az olajjal átitatott, szigorúan hőre nem lágyuló sajtféleséggel (ami valójában pakurából készül) megszórt lángos 550 forint.

A Szigeten lehet

Hétköznap délelőtt. Ilyenkor kevesen vannak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Újpesti vasúti híd közelében az egyik strandoló irigykedve mutat a Hajógyári-sziget irányába:

a Sziget idején ott strand is működik, de az is igaz, hogy fürdeni ott sem szabad.

Ez kéne, hogy hungarikum legyen: a fürdőhely, ahol tilos fürödni, nem a karcagi birkapörkölt! - mondja dühösen a fiatalember. Mindenesetre ha van engedélye, akkor itt a vízminőséggel nem lehet gond - teszi hozzá, majd elmegy egyet csobbanni. Ezekben a napokban mindenesetre a Sziget az ország legdrágább strandja: a napijegy 18 ezer forint. És ehhez hatalmas tömeg párosul, meg hangos zene is.

A vízimentők szakszolgálata szerint már az is fürdésnek minősül, ha az ember belenyújtja valamelyik ujját a vízbe. Filozófiai mélységű problémát vet fel ugyanakkor a vödör: ha azt mártom a Dunába úgy, hogy én nem leszek vizes, akkor nem fürödtem, csak merek?

Népsziget: falusias jelleg, fővárosi árak

Ez itt a Népsziget. Az ott Óbuda Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vasúti híd túloldalán, a Népszigeten nincs akkora tolongás, mint a Rómain, itt egyszerre hangsúlyozódik a part ipari jellege, amennyiben egy hatalmas vashajót láttunk, valamint bukolikus bája, hiszen a közelben lakik a Kecskés Ember, akinek kakasai is vannak. A kakasszó pedig messzire elhallatszik. Ilyen körítés mellett többen is fürdőznek a Duna kellemesen hűvös vizében, természetesen kutyás kísérettel.

Az általunk megkérdezett család a homokos partot és az alacsony árakat emeli ki.

Utóbbiak az egyik újpesti boltra vonatkoznak, onnan hozták a szendvicsnek valót, meg a gyereknek a kólát.

A büférajongóknak jó hír, hogy ha nem is kocsmasor, de egy vendéglátóhely azért itt is akad: a Vasmacska Söröző. Ezt összes bútorával együtt a Kádár-korszak korai éveiből felejtették itt. Az egyszerűség jegyében a hekk, a kolbász és a rántott hús 10 dekája egyaránt 350 forint, 4 cl pálinka 520 forint. Tehát nem érdemes átmenni a túlpartra. A pultosasszony igazán elemében van, gyakran emleget egy nemi szervet, ami neki valószínűleg nincsen, és ezen kívül is meglehetősen albérleti a stílusa, de egészen jó kolbászt süt. Aki volt menzás, az simán meg tudja enni.

A kulcsszó: tartózkodik

Ember tartózkodik a vízben a Kopaszi-gátnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ORFK álláspontja szerint az minősül fürdésnek, ha valaki a tiltott vízben – szó szerinti idézet következik – „tartózkodik”. Ez több dolgot is jelenthet. Az alábbi gondolatmenetről az ORFK utólag azt mondta, nem ők mondták. Tehát értelmezésünk szerint a rendőrség úgy véli, nem minősül fürdésnek, ha valaki megmossa a kezét a fürdés szempontjából tiltott vizekben, az viszont igen, ha belelép a vízbe. Ha viszont úgy mossa meg a kezét, hogy egyúttal bele is lép a vízbe, akkor ugye megint szabályt sért. Az mindenesetre biztos, hogy a rendőrök a tilosban fürdőzőt figyelmeztethetik, helyszíni bírságban részesíthetik, valamint feljelenthetik szabálysértés miatt. A bírság összege 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

Azt nem mertük megkérdezni, mi lenne akkor, ha összetalálkoznának Jézussal vagy Péterrel, miközben a vízen járnak.

Marina, a csókodra szomjazom én

Minden eshetőségre felkészülve Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pesti oldal egyik titkos favoritja a Marina part, rendezett körülmények, frissen nyírt fű, padok, álmosan bólogató fák, csinos sétány. Ez a szerelmespárok és nyugdíjasok, esetleg szerelmes nyugdíjasok gyűjtőhelye. Fürdeni itt sem szabad, amit a hullámtörő kövek is megnehezítenének, de andalogni, napozni, elvágyódva vizet bámulni kiválóan lehet. Most éppen több helyen is szerelmesek csókolóznak a fűben. Büfé több is van a közelben, ránézésre olyan helyek, ahol ezer forint egy limonádé.

Teljesen úgy fest, mint egy strand. Nem az! Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kopaszi-gátnál van a főváros egyetlen kiépített dunai strandja, de fürödni természetesen itt sem szabad. Igaz, az erre figyelmeztető táblát nem lehet jól látni. Van egy sor büfé is, egy gombóc fagyi 250 forint, nekünk nem ízlik. Homokos a part, védett az öböl, öltözők ugyan nincsenek, és árnyékot adó fák is csak alig, de ez egy igazi strand! Pancsolnak is jó néhányan a vízben, a mutatványnak külön bájt ad, hogy alig pár méterre van a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A fürdőzők szerint nem szokták zaklatni őket. Ha mégis jönnének, időben észrevesszük őket, és kimegyünk a partra - mondja egy középkorú férfi. Nézze - teszi hozzá -, elárulom a tuti megoldást: ruhástól kell fürdeni, azért nem lehet az embert megbüntetni.

Azt kell mondani a rendőrnek, hogy beleestünk a vízbe, és éppen kifelé evickélünk.