Elvette a hőség a magyarok kedvét a kivándorlástól

40 ezer magyar költözött tavaly Németországba, kivándorlás, külföldi munkavállaló, disszidál
Vágólapra másolva!
Visszaesett a nyáron azon magyarok aránya, akik végleg elhagynák Magyarországot. Míg áprilisban százból tíz ember kivándorolt volna, a Tárki júliusban megismételt felmérése szerint százból már csak nyolcan mennének. Igaz, ez még így is magasabb arány, mint amit 2010-2014 között mértek.
Vágólapra másolva!

Kismértékben csökkent a Magyarországot elhagyni kívánók aránya, ami viszont még így is magas - derült ki a Tárki friss, júliusi felméréséből. Az adatok két százalékpontos csökkenést mutatnak áprilishoz képest, amikor huszonkét éves csúcson volt a kivándorolni szándékozók aránya.

Minden tizenkettedik

Áprilisban még minden tizedik magyar örökre elhagyta volna az országot, ma már csak minden tizenkettedik tenné ezt meg. A Tárki adatai szerint csökkent a hosszú távú külföldi munkavállalást tervezők aránya is: ez az áprilisi 13-ról 12 százalékra.

Szintén mérséklődött azok aránya a nyárra, akik rövid távon tervezik a külföldi munkavállalást: áprilisban a magyarok 11 százaléka tervezte ezt, júliusban már csak 10 százaléka. A halmozott mutató szerint a migrációs szándék a magyarok körében 3 hónap alatt 17-ről 15 százalékra csökkent.

Még magas értékek

Az elmúlt hónapok csökkenése ellenére még mindig magasnak mondható a migrációs hajlandóság. Mint arról az Origo beszámolt, 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig csökkent. Tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011-es szintet. A kivándorolni szándékozók aránya tavasszal az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatta.

A kutatás adatai szerint

a leggyakoribb célországok 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

A Tárki elemzése szerint a migráció gondolata az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoztatja a férfiakat, a munkanélkülieket, a fiatalokat, a szavazási hajlandóságot nem mutatókat, a bérelt lakásban élőket és a cigány származásúakat.

Eddig 11 tért haza

Az Origo is hírt adott arról, hogy a kormány Gyere haza fiatal programja keretében eddig 11 külföldre vándorolt fiatal tudott Magyarországon elhelyezkedni, 170 fő állása pedig még függőben van. A programra több mint kétezren regisztráltak, konkrét csatlakozási kérelmet 177 fő nyújtott be.