Marad a szmogriadó Budapesten

Vágólapra másolva!
A Főpolgármesteri Hivatal szerint indokolt fenntartani.
Vágólapra másolva!

Továbbra is indokolt a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a budapesti levegő ózonszintje magas, és az időjárás sem változott jelentősen - tájékoztat a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Szűcs Somlyó Mária közlése szerint a fővárosi levegő ózonszintje a nappali órákban jellemzően az egészségügyi határérték fölött volt az elmúlt napokban. A délutáni órákban általában a főváros öt-hat mérőpontján "a tájékoztatási küszöbértéket megközelítő szintek alakultak ki", vasárnap a XV. kerületi mérőponton három egymást követő órában, kedden a XXII. kerületi mérőponton egy órára újra meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket az ózonszint.

Délután ne menjenek a szabadba

Arra figyelmeztetett, hogy megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) ózonkoncentráció esetén

elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermekek, idősek, betegek) főleg 12 és 18 óra között lehetőleg ne legyenek a szabadban, és ne szellőztessenek.

Emlékeztetett rá: a szmogriadó tájékoztatási fokozatát azért kellett elrendelni múlt csütörtökön, mert a fővárosi levegő ózonszintje Budapest négy mérőpontján legalább három egymás utáni órában meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Veszélyt jelent

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre.