A Jobbik kivívta az iszlám haramját

muzulmán, hívő imádkozik imádkoznak a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében, ahol a líbiai népért tartották a napnyugtai imát, a magrebet.
Budapest, 2011. augusztus 28. Résztvevők imádkoznak a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében, ahol a líbiai népért tartották a napnyugtai imát, a magrebet.
Vágólapra másolva!
Vallási tiltást, haramot hirdetett a Jobbik ellen a Magyar Iszlám Közösség imámja. Kovács Miklós imám szerint a párt bevándorláspolitikája szítja az iszlámellenességet, és egyre többször ér inzultus muszlimokat. A tiltást követők nem szavazhatnak a Jobbikra, nem támogathatják a pártot. A Jobbik úgy véli, a tiltásba nem remeg bele a párt, de szerintük az imám félreérti őket.
Vágólapra másolva!

Magyar muszlim nőket zaklatnak az utcán, évtizedek óta Magyarországon élő muszlimokat akarnak "hazazavarni", és ennek

az iszlámellenességnek részint a Jobbik és a párthoz közel álló radikális szervezetek idegenellenessége az oka

- indokolta az Origónak a Magyar Iszlám Közösség imámja, hogy a Jobbikkal szembeni tiltást hirdetett a több tízezres magyarországi muszlim közösségben.

Nem fatva, hanem haram

Fatvát fogadott el az imám a jobboldali szélsőségesek ellen – írta a Die Welt című német konzervatív lap a Magyar Iszlám Közösség alelnökére hivatkozva. Az alelnök, Kovács Miklós Ahmed az Origónak ezt úgy pontosította, hogy

nem fatvát, vagyis vallásjogi döntést, hanem haramot, vagyis az iszlám jog szerinti tiltást hirdetett.

Méghozzá a Jobbik és más szervezetek ellen, mert szerinte ezek tevékenysége is okolható az erősödő idegenellenességgel együtt járó magyarországi iszlámellenességért.

Ima a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyházi státussal bíró felekezet vallási vezetője az Origónak azt mondta, a Jobbik a menekültek és a bevándorlók ellen uszít, ezért a haram arra ad iránymutatást, hogy a muszlimok ne támogassák a pártot.

A Fidesz és a KDNP olvassa többet a Bibliát!

Teljesen egyetért az imámmal a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán az Origónak elmondta, ő is úgy tapasztalja, hogy erősödött az iszlamofóbia, és ebben szerinte is szerepe van a kormány bevándorlásellenes plakátkampányának éppúgy, mint a Jobbik és a hozzá kapcsolódó szervezetek kijelentéseinek, akcióinak. "Szinte versenyeztek a Jobbikkal ebben, a végén pedig minden a muszlimokon csattan" - mondta. Kérdésünkre, hogy ha a Jobbik ellen haramot hirdettek emiatt, akkor a Fidesz ellen terveznek-e hasonló lépést, az elnök azt válaszolta, "nem, mert a Fidesz emberei nem indulnak határvadászatra a menekültek ellen". Felhívta a figyelmet egyébként arra, hogy a magát kereszténynek mondó Fidesz, KDNP és Jobbik olvassa többet a Bibliát, "akkor talán nem így beszélnek majd a menekültekről sem".

Sok muszlim Jobbik-szavazó

Ne vegyetek magatok mellé jó barátként vagy segítőként olyanokat, akik a muszlim ellen vannak - idézte a Koránt az imám, aki szerint a Magyar Iszlám Közösség, sem a hazai muszlimok nem voltak korábban rossz viszonyban a Jobbikkal. Sőt

több olyan muszlim vallású emberről tud, aki Jobbik-szavazó, akár párttag is,

de van olyan jobbikos is, aki áttért az iszlámra.

Vona: Az iszlám az emberiség utolsó reménye

"Az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében" - idézte Vona Gábor Jobbik-elnök 2013. őszi törökországi útján mondott egyik beszédét az Islametinfo.fr nyomán a Moroccoworldnews.com. Hazatérve utóbb ehhez hozzátette egy nyilatkozatában, hogy "nem helyes, ha az egyház megelégszik azzal, hogy ő csupán egy szociális intézmény, és közben hagyja a hazugságot tombolni. Az ideológiai harcot is fel kellene vállalni."

De 2010-ben a párt ajkai csoportjának kezdeményezésére szeptember 11-re arab–magyar barátság napját is szervezett a Jobbik.

Az is tagadhatatlan, hogy a magyar szélsőjobb sokszor összekapcsolja saját antiszemitizmusát az arab világban vagy Iránban meglévő erős Izrael-ellenességgel.

Tavaly – ahogy arról az Origo is beszámolt – a Jobbik a palesztinokkal együtt tüntetett a "Gázai övezet izraeli terrorbombázásának leállításáért és Palesztina szabadságáért".

A magyarországi muszlimok egy részének erős Jobbik-szimpátiáját az imám azzal magyarázta, hogy az elmúlt 25 évben a pártok többsége elhanyagolta a muszlimokat.

- állapította meg Kovács Miklós Ahmed. A Jobbik viszont sokakban szimpátiát keltett azzal, hogy nyitott Irán és Törökország felé, kereste a kapcsolatot "a közép-ázsiai muszlim testvérnépekkel" - magyarázta.

Fordult a kocka, ellenség lett

Időközben megváltozott a Jobbik és egyes, hozzájuk közel álló szervezetek magatartása, viszonya az iszlám világhoz - mondta az imám. Úgy vélte,

a Jobbik idegenellenessé vált, a bevándorlók ellen lép fel, menekülttáborok elé szervez tüntetéseket, ami erősen kihat a muszlim közösségre,

hiszen a Magyarországra érkező menekültek jelentős része muszlim vallású, őket pedig az emberek az itt élő muszlimokkal azonosítják.

- mondta Kovács Miklós Ahmed. Beszámolt arról is, hogy a 30-40 ezer fős hazai muszlim közösség tagjait egyre több inzultus éri. Elmondta, ezek szerencsére leginkább csak verbális fenyegetések, de tapintható az erősödő iszlámellenesség miatti feszültség.

Nők fogyasztják a ramadán idején a napi böjtöt megtörő vacsorát, az iftart Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Takarodj haza, szemét bevándorló!" - ilyesmiket kiabálnak az utcán az imám szerint, azt mondta, jellemzően nőket és fiatalokat inzultálnak, nekik kiabálnak oda. Olyan esetről is beszámolt, hogy egy muszlim nő fejkendőjét akarták letépni a buszon.

Tilos a Jobbikra szavazni is

Egy nyilvánosan elérhető videóban az imám egyik prédikációja látható-hallható, ebben még keményebb szavakkal bírálja Kovács Miklós Ahmed a Jobbikot. Az arab nyelvű ima után az imám arról beszél (a videón 2.27-től), hogy "iszlamofóbia söpör végig Magyarországon", miután a kormány és egyes csoportok a bevándorlók ellen heccelik a közvéleményt.

Megnevezi a Jobbik mellett a Magyar Gárdát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat és a Betyársereget. Azt is mondja, hogy

Hozzátette: "ezek a szerveződések az iszlám ellenségeinek tekintendők. Nekünk muszlimoknak meg kell védenünk a jogainkat."

Vona Gábor Jobbik-elnök az Új Magyar Gárda "bajtársiassági napi" rendezvényén tavaly Forrás: MTI/Kovács Attila

Végül pedig Kovács Miklós Ahmed kihirdeti a haramot. A videón azt mondja,

részt venni a munkájukban, nekik segíteni, mert ezzel a muszlimok ellen tesz."

A párt szerint félreértik őket

Nem fog ebbe beleremegni a Jobbik - kommentálta az imám által kihirdetett haramot az Origónak a párt országgyűlési képviselője és szóvivője. Mirkóczki Ádám hozzátette, hogy ugyan mindenki véleménye fontos számukra, de "nem foglalkozunk a kis egyházakkal, vallási közösségekkel, akik azt támogatnak, hirdetnek, akit és amit akarnak".

Mirkóczki Ádám szerint félreértette őket a Magyar Iszlám Közösség Fotó: Polyák Attila - Origo

A politikus szerint egyébként a Magyar Iszlám Közösség félreérti a Jobbik amúgy markáns bevándorláspolitikáját, mert az "nincs szoros átfedésben az iszlámellenességgel". Hozzátette, hogy a bevándorlással kapcsolatos társadalmi elutasítottság nem feltétlenül kapcsolható össze ezzel, az iszlám közösség tehát "rossz úton jár", ha ezt a jelenséget a Jobbiknak tulajdonítja.