Hat rendőrrel több ellenőrzi a migránsokat a vonatokon

Nyugati pályaudvar Menekült Migráns Bevándorló Nyugati pályaudvar Menekült Migráns Bevándorló A Nyugati pályaudvarra érkező menekültek
A Nyugati pályaudvarra érkező menekültek
Vágólapra másolva!
Hat rendőrrel bővül a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat. Az egyenruhások Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve a pályaudvarokon ellenőrzik a bevándorlókat.
Vágólapra másolva!

További hat rendőrt vont be a rendőrség a Nyugat-Európába tartó vonatok ellenőrzésébe - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat indulása óta majdnem 2400 illegális határátlépőt fogtak el.

A Nyugati pályaudvarra érkező menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői. A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közösen járőröznek.

Február 18-a óta augusztus 12-éig 2385, nagyrészt afgán és szír állampolgárt fogtak el a rendőrök.

A járőrszolgálat keretében összesen 8216 embert, köztük 5274 harmadik országbeli állampolgárt ellenőriztek, 775 vonatszerelvényt kísértek illetve ellenőriztek menet közben, a pályaudvarokon pedig további 121 szerelvényt vizsgáltak át. 95 ember ellen szabálysértési, három ellen embercsempészés miatt büntetőfeljelentést tettek a rendőrök.

Keddtől a magyar rendőrség további hat rendőrrel erősítette meg a közös járőrszolgálatot,

ezzel összesen nyolc magyar járőr vesz részt a hét minden napján végzett ellenőrzésekben. A járőrcsoportok három magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak, de az osztrák és magyar rendőrség különmegállapodása alapján négy magyar és két osztrák rendőrből álló járőrök is ellenőrzik az Ausztrián keresztül Németország felé tartó nemzetközi vonatok utasait.