Elhunyt Paskai László

Paskai László
Budapest, 2010. december 26. Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek karácsony második napján az újpalotai Boldog Salkaházi Sára-plébániatemplom felszentelésének második évfordulóján megáldja az újonnan elkészült orgonát és szobrokat. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Életének 89. évében, hétfő reggel elhunyt Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.
Vágólapra másolva!

Paskai László 1988 és 2002 között töltötte be a legfőbb magyarországi egyházi pozíciót. Amikor elérte a 75 éves kort, benyújtotta lemondását, amelyet II. János Pál pápa elfogadott. Ez után, 2003-ban nyugdíjba vonult.

Paskai László 2003-ig volt budapest-esztergomi érsek Forrás: MTI/Beliczay László

Utódja a jelenlegi esztergom-budapesti érsek Erdő Péter bíboros. Amikor 2007-ben betöltötte 80. életévét, elveszítette pápaválasztó jogát. 2008. október 23-án Esztergom díszpolgárává választották. A bíboros haláláig Esztergomban élt.

A piaristáknál tanult

Az 1927-ben született Paskai László a szegedi piarista gimnáziumában érettségizett, teológiai tanulmányait Gyöngyösön kezdte, és a budapesti Hittudományi Akadémián fejezte be.

A háború végén lett novícius, ferences szerzetesi fogadalmat 1949-ben tett, majd 1951-ben szentelték pappá.

1952-ben a Hittudományi Akadémián doktori fokozatot kapott. 1955-ig a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöki hivatalban szolgált, majd 1962-ig a szegedi Hittudományi Főiskolán tanított, közben a szegedi Szent József-templomban lelkipásztorként is működött.

A piaristáknál tanult, 1949-ben lett ferences szerzetes, 1951-ben szentelték pappá Forrás: MTI/Beliczay László

1965-től a budapesti Központi Papnevelő Intézet spirituálisa volt, és tanított a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián. 1967-ben tanszékvezető lett, 1973-tól 1978-ig a budapesti Központi Szeminárium rektori teendőit is ellátta.

Püspök és kormányzó

1978-ban lett címzetes püspök és veszprémi apostoli kormányzó, majd a következő évben veszprémi megyés püspök.

1986-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé választották, e tisztséget 1990 őszéig töltötte be.

1987-ben esztergomi érsek és Magyarország prímása lett, 1988-ban bíborosi rangot kapott. 1993-ban lett esztergom-budapesti érsek. Paskai László egyházfősége idején zajlott le a politikai rendszerváltozás, az egyház felszabadulása Magyarországon, és II. János Pál pápa két látogatása.

Gyászol a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint egyházát és hazáját szerető lelkipásztort vesztett el az ország Paskai László bíboros halálával. A kisebbik kormánypárt közleményében azt írta, hogy mély megrendüléssel fogadták a mélyen hívő, egyházát és hazáját szerető lelkipásztor halálhírét.