Hende Csaba 94 fiatal tisztnek szorította meg a kezét

Szerb-Magyar határ Ásotthalomnál
Épül a pengedrótos kerítés a menekültek megfékezése céljából.
(migráció, honvédség, nato penge)
Vágólapra másolva!
A most végzett honvédtisztjelöltek jobb feltételekkel indulnak el a katonai pályán, mint az előttük álló nemzedékek - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a hadtudományi és honvédtisztképző kar diplomaátadó ünnepségén.
Vágólapra másolva!

Ez a 94 fiatal - fogalmazott a miniszter - "készen áll arra, hogy életét feltegye a nemzet szolgálatára". Ezzel együtt a miniszter felhívta a tisztjelöltek figyelmét, hogy már ott vannak a sarkukban a még jobbak.

Jobbak, mint mi voltunk

A miniszter elmondta: parancsőrtisztjét, Tar Lászlót - aki egykor felderítőként végzett, megjárta Afganisztánt, és nemrég tért vissza az Egyesült Államokból - felkérte arra, hogy "nézzen utána" a most végzett tisztjelölteknek. Hende Csaba szavai szerint parancsőrtisztje úgy fogalmazott:

"ezek a fiatalok jobbak, mint amilyenek mi voltunk".

Tapasztalatai szerint az avatás előtt álló tisztjelölteket fölényes nyelvtudás, magabiztos informatikai tudás jellemzi, és öntevékeny hozzáállásukkal is bizonyították alkalmasságukat a katonai pályára.

Béremelés kezdődik

Hende Csaba beszédében kitért arra is, hogy idén júliusban új időszámítás kezdődött a Magyar Honvédségben: bevezették a katonai életpályamodellt, amelynek részeként 2019 januárjáig összesen átlagosan 50 százalékkal emelkednek a katonai fizetések. A miniszter kiemelte továbbá, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ludovika Zászlóalj páréves, közös történetében egy újabb fejezet zárul. Hende Csaba ugyanakkor kiemelte: a most végzettek egyetemi éveik során nemcsak tudást, élethivatást kaptak, hanem - a korábbi időszakokkal ellentétben -

Szükség van a hadseregre

Patyi András, az egyetem rektora szerint a "mai törvénytelen bevándorlástól", annak ismert és még ismeretlen terheitől rogyadozó Európa, valamint a szomszédos országban zajló háború ellenére még mindig vannak, akik megkérdőjelezik a hadsereg szükségességét. Felhívta a figyelmet, hogy a katonák feladatai közé tartozik - mint azt az alaptörvény is rögzíti - Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak védelme is. Ez utóbbinak napjainkban kiemelt szerepe lett - emelte ki.

Most a határzár építésénél van szükség a katonákra

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csütörtökön tesznek esküt

Az ünnepségen Hende Csaba a végzett honvédtisztjelölteknek átadta szablyájukat. A tisztjelöltek a hagyományokhoz híven augusztus 20-án, csütörtökön a Parlament előtti Kossuth téren mondják majd el katonai esküjüket, a melyet a most átvett kardjuk meglendítésével "A hazáért mindhalálig!" felkiáltással zárnak.