Erődemonstráció az ügyvéd szerint az ORFK ajánlása

visszalépők főpolgármester választás
Magyar György
Vágólapra másolva!
Embercsempészésnek számít, ha valaki illegális bevándorlót szállít, és ehhez még az sem kell, hogy átlépjék a határt – figyelmeztet a rendőrség, és azt javasolja, "igazoltassák" a sofőrök az utast, bár ezt valójában nem tehetik meg. Az Origónak nyilatkozó ügyvéd szerint ez jogi abszurd, erődemonstráció.
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlók szállítása bűncselekmény is lehet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövetőknek szándékosan segítséget nyújt.

Ha felveszi, már az bűn lehet

Ilyen esetben a segítségnyújtás bármilyen formája bűncselekmény, így a határra, a határról és a határ közelébe történő szállítás is. Vagyis a bűncselekmény elkövetéséhez nem is kell átvinni az illegális bevándorlót a határon, elég a közelébe vinni, bár nem tudni, mi számít a határ közelének.

Csak akkor baj, ha szándékos

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el – tudatta a rendőrség, amely a taxisokat emlegette példaként, de mivel egyre elterjedtebbek az Uber és az ahhoz hasonló "civil" telekocsi-szolgáltatások, gyakorlatilag bárki potenciális elkövető lehet.

Migránsok a kiskunhalasi menekülttáborban Fotó: Polyak Attila - Origo

Hogy ne váljon bűnözővé, a rendőrség azt tanácsolja, hogy a sofőr "igazoltassa" beszállás előtt az utast. Persze nem hivatalosan, mert mint elismerik,

a taxis sem igazoltathat, de megkérheti az utast: igazolja, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

Ha ezt nem teszi, ne vigyék el – írta a rendőrség.

Jön a házmesterek országa?

Ez a rendőrségi felhívás egyfajta ajánlásként értelmezhető, de jogilag az egész abszurd – mondta az Origónak Magyar György ügyvéd. Emlékeztetett, hogy gyakoriak az olyan közösségi fuvarok, amikor az utast magánemberként valaki fuvarozza a saját autójával, cserébe az beszáll a benzinköltségbe.

Magyar György ügyvéd attól tart, visszatér a "feljelentgetős házmesterek országa" Forrás: Polyak Attila

Mivel az erre feljogosított hatósági személyeken kívül más nem igazoltathat, a rendőrségi felhívás inkább az emberek lelki világára próbál hatni: gyanakodjanak, kérdezzenek. Ez pedig az ügyvédet a feljelentgetős házmesterek korszakára emlékezteti, amit szerinte senki sem kíván vissza.

Jogilag értelmezhetetlen

Ha jogi kérdésként tekintjük a felhívást, akkor betarthatatlan és szankcióhiányos – állapította meg az ügyvéd, aki szerint

ez inkább erkölcsi, mint jogi kérdés, az ügy kezelése ráadásul erőfitogtatásnak tűnik.

Ahogy szerinte a kerítésépítés akadályozásának vagy átvágásának szankcionálása is az.

Pengedrótos kerítés a menekültek megfékezésére a szerb–magyar határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ám Magyar György felhívta a figyelmet arra: valóban óvatosan kell kezelni a segítségnyújtást, mert könnyen válhat embercsempésszé az, aki szándékosan, célzatosan nyújt segítséget másnak a jogsértő határátlépéshez. Arra azonban senki nem kötelezhető, hogy hatósági szerepet vállaljon – tette hozzá.