Havi száz menekült jött Ausztriából

Szerbia, Magyarkanizsa város központjából Magyarország
felé induló szír menekültek.
(migránsok, menekültek, határ)
Vágólapra másolva!
Az idei év első hét hónapjában összesen 732 menekültet toloncoltak vissza Magyarországra az osztrák hatóságok, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan nagyjából száz menekült érkezett vissza Magyarországra. Ez még így is hétszer nagyobb, mint a tavalyi szám.
Vágólapra másolva!

Hétszer több illegális bevándorlót toloncoltak vissza Ausztriából Magyarországra, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

Magyarország az év első hét hónapjában 732 uniós állampolgársággal nem rendelkező embert fogadott be Ausztriából, míg tavaly ugyanebben az időszakban 111-et.

A jogszabályok értelmében Ausztria visszatoloncolhatja Magyarországra azt a nem uniós állampolgárt, aki jogellenesen lépte át a magyar–osztrák határt.

Júniusban arról írt a Die Presse című osztrák lap, hogy Magyarország egyoldalúan felfüggeszti azt a dublini rendelet elnevezésű uniós egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy az EU más tagállamaiból Magyarországra visszatoloncoljanak menekülteket.

A magyar kormány brüsszeli képviselője később azt mondta, hogy Magyarország semmilyen jogi lépést nem tett a dublini rendelet felfüggesztésére. Csak azt kértük a többi tagországtól, hogy határozott ideig ne küldjék vissza a menekülteket hozzánk, mert hatalmas nyomás alatt vagyunk, nem tudjuk őket ellátni – mondta akkor Györkös Péter.