Pintér főosztályvezetője lehet az elhárítás új vezetője

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16  Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Pintér Sándor belügyminiszter a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16 Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Vágólapra másolva!
A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium 34 éves főosztályvezetője lehet az Alkotmányvédelmi Hivatal új vezetője, miután az eddigi főigazgató, Göbölös László márciusban benyújtotta lemondását.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságánál kezdeményezte Kiss Zoltán ezredes meghallgatását, ami után biztosra vehető, hogy a jelenleg a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárságának rendészeti koordinációs főosztályát vezető

34 éves jogász lesz az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új főigazgatója.

Az AH főigazgatóját a belügyminiszter előterjesztésére a miniszterelnök nevezi ki és menti fel.

Maga távozott, de nem magától?

A Göbölös László dandártábornok távozásáról elsőként hírt adó Hvg.hu szerint a 2011. december 21-én hivatalba lépett igazgató ugyan maga nyújtotta be – méghozzá március 2-i, vagyis hétfői hatállyal – lemondását, valójában nem saját elhatározásból távozik, hanem megkérték erre.

Érdekes párhuzam, hogy elődje, Balajti László szintén maga kérte a felmentését 2011. december 15-i hatállyal.

Göbölös László Forrás: MTI/Soós Lajos

Göbölös László a kinevezése előtti parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékeléselemzés, ahol a feladatokat újjá kell építeni. A Hvg.hu szerint azonban ez vélhetően nem sikerült neki, és mivel feladatát így Göbölös vállalása szerint nem tudta ellátni, távoznia kell.

Fontos poszt, bizalmi állás

Az Origo nemzetbiztonsági forrásai felhívták a figyelmet arra, hogy jelzésértékű, kit nevez ki Pintér Sándor belügyminiszter az AH élére, hiszen az egy

Hozzátették: elképzelhetőnek tartják, hogy Göbölös László hosszabb távon nem felelt meg a belügyminiszter elvárásainak.

Pintér Sándor javaslatára nevezik ki az új főigazgatót Fotó: Bielik István - Origo

Az AH működését jól ismerő informátorunk is azt a bölcsességet idézte, miszerint "a bizalom lépésenként ér hozzánk, de lóvágtában távolodik". Amúgy túl gyakorinak nevezte a vezetőváltásokat az AH élén, hiszen Göbölös László két évig, elődje, Balajti László alig több mint két évig, az ő elődje, Laborc Sándor szintén csak két évig, azelőtt pedig Galambos Lajos három évig volt főigazgató.

Göbölös sok titkot feloldott

A távozó Göbölös László egy sor politikailag kényes témában született nemzetbiztonsági jelentés minősítését oldotta fel. Így vált olvashatóvá az eredeti 2040-es dátum helyett már tavaly februárban az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati jelentés, és így kerültek nyilvánosságra – anonimizált módon – a Portik Tamás és Göbölös László elődje, Laborc Sándor közötti találkozók dokumentumai.

Az őszödi beszéd kiszivárgásának vizsgálatáról szóló titkosszolgálati jelentés Forrás: Origo

Göbölös László egy másik téma, a kémügy és az ahhoz kapcsolódó per – amelyben vádlott Szilvásy György volt titokminiszter, valamint Göbölös László két elődje, Galambos Lajos és Laborc Sándor – dokumentumait viszont, bár megtehette volna, nem oldotta fel. Korábban azt közölte, hogy a 2041-ig titkos kémügy iratainak minősítését legkorábban a jogerős ítélet után vizsgálja felül.