Ma is leszakadhat az ég

viharkár 2015.08.17-18.
Budapest, 2015. augusztus 17. Vízben elakadt gépjármű Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Budapesttől észak-északkeletre lévő területekre és több északkelet-magyarországi járásra elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A nap nagy részében a Budapest–Békéscsaba vonaltól északkeletre várható elsősorban ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar is.

A lassú mozgású, intenzív csapadékzónából nagyobb területen is hullhat 15–25 mm-t meghaladó csapadék, de beágyazott zivatarok miatt kisebb körzetekben rövid idő alatt 40–60 mm vagy afeletti csapadék is hullhat – olvasható a szolgálat honlapján.

Az éjszakai órákban dél felől is várhatók záporok, zivatarok, ezek éjfélig a déli határ közelében okozhatnak felhőszakadást.

A hétfőihez hasonló mennyiségű esőre már nem kell számítani Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hullámzó frontrendszer

Továbbra is egy hullámzó frontrendszer lesz időjárásunk fő meghatározója, ráadásul egy kisebb ciklonközéppont erősödik meg az Alföld keleti részén.

A cikloncentrum fő tulajdonsága, hogy a környező magasabb nyomású területekről befelé áramlik a levegő, a szélmezőben pedig egy markáns összeáramlás alakul ki, ami további felhő- és csapadékképződéssel jár.

Emiatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Pest megye egyes részein területi átlagban szerda estig újabb nagy mennyiségű csapadék várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Komárom–Szeged vonaltól északkeletre 18–22, másutt 22–27 fok között valószínű.