Innen láthatja a legjobban a tűzijátékot

Tűzijáték
Budapest, 2014. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Hat helyszínről lövik fel a rakétákat az idei augusztus 20-ai tűzijátékon, amely a biztonsági előírások miatt akár egy gombnyomással leállítható lesz. Az ünnepi műsort a hétfői özönvízszerű esőzés sem befolyásolja, a rakéták vízhatlan fólia alatt voltak. A tűzijáték idén 128 millió forintba kerül, legjobban pedig valószínűleg azok láthatják majd, akik a Lánchíd, az Erzsébet és Szabadság híd vonalából nézik majd a látványosságot.
Vágólapra másolva!

Idén a Leskovics Pirotechnika Kft. nyert a Honvédelmi Minisztérium közbeszerzési pályázatán, így ők bonyolíthatják az ünnepi tűzijátékot. A cég vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is nagyszerű programmal készülnek, a műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek fel. A csütörtök este 9 órakor kezdődő tűzijáték 25 perces lesz, negyedórás várakozás után azonnal megkezdik a bontást, elsőként a hidakon. Úgy gondolják, hogy legkésőbb este 11 órára újraindulhat a forgalom.

Tavaly így nézett ki az ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten Forrás: MTI/Lakatos Péter

A rakétákat hat helyszínről lövik fel, ezek közül teljesen új terep a Szabadság híd. A Citadelláról két helyen mintegy háromezer, a Magyar Honvédség két pontonjáról nagyjából 7500, a Lánchídról és a Szabadság hídról mintegy 1000-1500 rakétát lőnek majd fel.

A Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legszebb látvány.

A tűzijáték legnagyobb, leglátványosabb effektjeit pedig idén a Gellért-hegyről lövik fel, így még messzebbről lesznek láthatók.

Egy gombnyomással leállítható

A biztonságért felelős Operatív Törzs fél óránként elemzi az időjárási helyzetet, illetve az egyéb jelentéseket. Kun Szabó István, az Operatív Törzs vezetője (és a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára) bármikor úgy dönthet, hogy módosítja az egyes programok kezdési időpontját.

A tűzijáték leállításához csak egy gombnyomásra van szükség.

Biztonsági rakéták nem lesznek, ha bármelyik helyszínen probléma merülne fel, az a többi öt helyszínről fellövendő tűzijátékot nem befolyásolja. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont nem várható vihar.

Egy gombnyomásra leállíthatják Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 34 plusz-mentőegységet állítanak szolgálatba: 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban. A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet.