Nem csak a tűzijátékra érdemes ma elmenni

Áder János, Augusztus 20, aug20,
Áder János a díszsorfal előtt a Kossuth téri tisztavatáson
Vágólapra másolva!
Zászlófelvonás, tisztavatás, tűzijáték – sokaknak ezt jelenti az augusztus 20-i állami ünnep, pedig a hagyományos programokon kívül számos lehetőség közül lehet választani. A legtöbb településen családi programok kísérik az önkormányzati és az egyházi rendezvényeket.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel a Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A fővárosban délután 5 órakor ünnepi szentmisét celebrál a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A szertartás, amelyen a miniszterelnök is részt vesz, az este 6 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul.

Áder János a díszsorfal előtt a tavalyi Kossuth téri tisztavatáson Forrás: Bielik István Origo

Étel és zene szerte a városban

A budai Várban a Mesterségek ünnepe délelőtt 10 órakor kezdődik a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet elnyerő pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta valamint a honvédségi Tessedik mézes körtetorta felvágásával. A Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti szakaszon idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a látogatók megkóstolhatják például a csimbókos levest, a paradicsommal készített kukoricakását, a szilvalekváros csavartfánkot, a barackos süteményeket és a sparhelten sült lepényeket.

Sárgabarack-pálinkás karamell lett az ország tortája. Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A nemzeti ünnep alkalmából koncertekkel várják a látogatókat Budapesten: délelőtt 10 órától este 9 óráig a Várkert Bazárnál családi programok is lesznek. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar. A Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak. A központi rendezvények az este 9 órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak.

Vidéken sem kell unatkozni

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez. Hódmezővásárhelyen reggel 9 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei püspöke celebrál.

Egerben 13 órakor nyílik a Magyar Királyi Légierő relikviáit bemutató kiállítás a Gótikus palotában.

Hollókőn a végvári időszakot és a kuruc korszakot idézik fel az egész napos várjátékokon. A program 11 órakor kezdődik a szereplők felvonulásával és bemutatásával. A Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium a vár előtt teljes tábort állít fel sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal. A nap végén ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, ezt a győztesek lakomája követi. Az Egri Vitézlő Oskola tagjai játszóházat tartanak a várban, a zenészek a templom előtt, és a Babamúzeum előtti téren fogadják muzsikával a Hollókőre érkezőket.