Gránátot találtak a Széll Kálmán téren

Budapest, 2015. augusztus 24. Tűzszerész guggol egy 152 milliméteres szovjet repesz-rombológránát mellett a Széll Kálmán téren 2015. augusztus 24-én. A gránát építési munkák közben, a metróbejárattól 20 méterre került elő, a gyújtószerkezet vizsgálatának idejére 150 méter sugarú körben kiürítették és lezárták a teret. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Gránátot találtak a főváros II. kerületében, a Széll Kálmán téren hétfő délután, a tér egy részét kiürítették és lezárták. A 4-es, 6-os villamosok a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között órákig nem közlekedtek, a forgalmi rend csak este állt helyre. A gránát miatt több száz embernek kellett elhagynia otthonát, az önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Mammut bevásárlóközpontot és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot. A gránátot késő este a helyszínen felrobbantották, egyúttal megszűnt a tér lezárása.
Vágólapra másolva!

Építési munkák közben, a metróbejárattól 20 méterre került elő egy 152 milliméteres szovjet repesz-rombológránát, kilőtt állapotban - közölte délután Bátyi Edina a honvédség a tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.

A gránát gyújtószerkezetének vizsgálata idejére 150 méter sugarú körben kiürítették és lezárták a teret.

Tűzszerész guggol egy 152 milliméteres szovjet repesz-rombológránát mellett a Széll Kálmán téren Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Több száz embernek kellett elhagynia otthonát

Mintegy hatszáz embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát a főváros II. kerületében, a Széll Kálmán téren talált gránát vizsgálatának idejére - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: 21 tömbházból mintegy hatszáz embert kísértek ki a hatóságok a második világháborús gránát tűzszerészi vizsgálatának idejére. A tűzoltók hat mozgásában korlátozott embernek segítettek - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy

a kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Mammut bevásárlóközpontot és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán közölte, hogy a tűzszerészi munka idején több járat terelve vagy rövidített útvonalon közlekedik. Mint írták, a 2-es metró átmenetileg nem áll meg a Széll Kálmán téren. A 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, a Jászai Mari térig közlekedik. A Jászai Mari tér és a Margit híd, budai hídfő között pótlóbusszal lehet utazni.

A 16-os busz csak a Bécsi kapu térig jár. A 21-es, a 21A, a 22-es, a 22A, a 128-as, a 129-es, 139-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbusz terelve közlekedik, a Széll Kálmán tér helyett a Déli Pályaudvarig. A 39-es autóbusz nem jár a Batthyány tér és a Széll Kálmán tér között.

A gránátot késő este a helyszínen felrobbantották, egyúttal megszűnt a tér lezárása.