Orbán Viktor dönt majd a fővárosi gigaberuházásról

Orbán Viktor; Hosszú Katinka
Kazany, 2015. augusztus 9. Orbán Viktor miniszterelnök Hosszú Katinkának, a női 400 méteres vegyesúszás győztesének készül átadni az aranyérmet a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 9-én, az esemény zárónapján. (MTI/AP/Szergej Gric)
Vágólapra másolva!
Csak hónapok múlva lehet döntés az új budapesti szuperkórházról  – tudta meg az Origo. Értesüléseink szerint Orbán Viktor miniszterelnök is Budán látná szívesen az új intézményt, ami 2018-ig biztosan nem készül el. Egyébként több mint 11 ezren írták alá azt a kezdeményezést, amely a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében valósítaná meg az új budapesti központi kórházat.
Vágólapra másolva!

11 177 aláírást adott át az egészségügyi államtitkárságnak Szilágyi Zsolt, aki még tavaly indított civil kezdeményezést a János kórház felújításáért. A gyűjtés idén május végén kezdődött azért, hogy a Szent János Kórház területén, vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Az aláírásgyűjtés a mostani átadás ellenére sem zárult le,

mivel az érintett kerületekben továbbra is folyamatosan érkeznek a támogatások.

Több mint tízezren támogatják a János kórház átalakítását Forrás: MTI/Simó Endre

2018-ig nem lesz

Beneda Attila, az egészségügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány még hivatalosan nem döntött az új szuperkórház helyszínéről. A politikus az Origóval azt is közölte, hogy a kabinet az év végén, de a jövő év elején biztosan pontot tesz az ügy végére.

Az szinte biztosnak tűnik, hogy 2018-ra nem készül el az új fővárosi intézmény,

mivel maga a tervezés is 1-1,5 évig is elhúzódhat.

Felújítás lesz, de mikor?

Úgy tudjuk, a kormányzati döntéstől függetlenül a János kórház komoly milliárdokra számíthat a következő években, mivel már mindenki tarthatatlannak látja a mostani helyzetet. Ezt támasztja alá az is, hogy Varga Mihály korábban arról beszélt, hogy az új intézménytől függetlenül szükség van arra, hogy a János kórház felújítása minél hamarabb megkezdődjön, de konkrét céldátumot nem jelölt meg a beruházás megkezdésére.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint mindenképpen fel kell újítani a János kórházat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök is inkább a budai helyszínt támogatja, mivel az utóbbi évek nagy fejlesztései Pesten történtek.

Újpest elbukott

A budai helyszínt erősíti az is, hogy Tarlós István főpolgármester is ezt a verziót támogatja, ráadásul Újpest érdekérvényesítő képessége egyre kisebb a kormánypárton belül. Ennek az egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy

a IV. kerületben éppen most vesznek el fontos kapacitásokat a Károlyi kórháztól.

A másik, hogy Wintermantel Zsolt komoly vitába keveredett Deutsch Tamással és Kubatov Gáborral a szurkolói beléptetések miatt. Az újpesti városvezető egyébként nagyinterjút is adott a Fidesszel jelenleg finoman szólva is hűvös viszonyban lévő Magyar Nemzetnek.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere több fideszes politikussal is összekülönbözött Fotó: Bielik István - Origo

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere egyébként az aláírásgyűjtést nem egyfajta követelésként jellemezte, hanem azt mondta, hogy a lokálpatrióta civilek és a helyi politikai élet szeretne egyfajta figyelemfelhívást tenni annak érdekében, hogy Közép-Buda egészségügyi ellátása javuljon. Szerinte is elkerülhetetlen a János kórház felújítása.

Százezrek

Május 26-án indult el az aláírásgyűjtés az új budai kórházért. Akkor Láng Zsolt II. kerületi polgármester elsődleges célnak nevezte, hogy a Budán és a régióban élő több százezer embernek korszerű ellátást tudjanak biztosítani. Pokorni Zoltán, a XII. kerület első embere szerint a Szent János Kórház fejlesztése nem csak a budaiakat érintené, hiszen

az intézmény több mint 120 agglomerációs települést szolgál ki a régióban.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még februárban beszélt először az új budapesti szuperkórházról Fotó: Polyák Attila - Origo

Az új budapesti szuperkórház építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető – köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester – is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.