A rendőrök nyitották ki a kerítés kapuját

Szerb-Magyar határ Ásotthalomnál
Épül a pengedrótos kerítés a menekültek megfékezése céljából.
(migráció, honvédség, nato penge)
Vágólapra másolva!
Nyitott kapun, rendőrök és katonák irányításával érkeztek meg Magyarországra azok a menekültek, akik egy hírügynökség videóján láthatók. A migránsokat egy rendőrautóhoz kísérik.
Vágólapra másolva!

A magyar határ mellett, de a szerb oldalon forgatott a bevándorlásról az AP hírügynökség tévéstábja, amikor felvették azt a jelenetet, ahogy a menekültek a már felépült kerítés egyik kapuján, magyar rendőrök és katonák irányítása mellett lépik át az akadályt.

A felvétel a felirat szerint Hajdújárás, szerb elnevezéssel Hajdukovo közelében készült. A videón az is látszik, hogy a menekültek egy rendőrségi jármű közelében gyülekeznek a kerítés mentén. Maga a határzár egyébként Magyarország területén húzódik, így a migránsok jogi értelemben már akkor is az országhatáron belül tartózkodtak, amikor a kerítés tövében, de még a kapun kívül voltak.

A nemzetközi jog szerint egyébként Magyarország köteles foglalkozni azokkal a menekültekkel, akik Magyarország területén kértek menedékstátuszt.

A menekültek viszont nem csak nyitott kapukon érkeznek az országba: a napokban több helyen megrongálták a drótakadályt a határon. Átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta.