Kanada már nem utasítja el azonnal a magyar menedékkérőket

kanadai bevándorlás
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (b) és Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter (j) tárgyal Budapesten, a minisztérium épületében 2012. október 8-án.
Vágólapra másolva!
Egyre több magyar menedékkérelmet bírálnak el pozitívan a kanadai hatóságok. Míg 2010-ben alig 2 százalékát fogadták be a Magyarországról érkező menekülteknek, idén ez a szám 68 százalékra nőtt.
Vágólapra másolva!

A kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Igazgatóság adatai szerint 2013-ban a kérvények 20, 2014-ben 30, 2015 első félévében pedig 68 százalékát bírálták el kedvezően - írja a National Post nevű helyi lap. Az észak-amerikai országban a magyar menedékkérők mindössze 2 százalékát fogadták be 2010-ben, miután a kormány egy évvel korábban fellépett az általuk „színlelt menekülteknek" nevezett, Magyarországról érkező csoportok ellen.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (b) és Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter (j) tárgyal Budapesten, a minisztérium épületében 2012. október 8-án. Forrás: MTI/Földi Imre

A menedékkérők száma jelentősen csökkent: jelenleg évente néhány száz kérelem érkezik a hatóságokhoz, szemben a 2009-2011-es időszakkal, amikor számuk meghaladta az évi kétezret.

Kanada 2012-ben azok közé a biztonságos országok közé sorolta Magyarországot, amelyekről nem valószínűsítik, hogy valódi menekültek kiindulópontjai lehetnek. A lapnak nyilatkozó menekültügyi szakértők és jogvédők azonban úgy vélték: az egyre több pozitív elbírálásnak az is az oka, hogy

sok bizonyíték utal a romák magyarországi üldöztetésére.