A héten kiderül, hogyan változik a Btk.

Mórahalom, 2015. augusztus 3.
NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, a magyar-szerb határon Mórahalom térségében 2015. augusztus 3-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Mórahalom, 2015. augusztus 3. NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, a magyar-szerb határon Mórahalom térségében 2015. augusztus 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Még a héten kiderül, hogyan szigorítaná a kormány a Btk.-t embercsempészettel kapcsolatos szabályait.Változtatnának a menekültügyi eljárás rendjén is.
Vágólapra másolva!

A fizikai határzár mellett jogi határzárra is szükség van, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot még a héten nyilvánosságra hozzák - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Megjegyezte, szigorítani kell az Büntető törvénykönyv (Btk.) embercsempészettel kapcsolatos szabályait, de változtatni szükséges a menekültügyi eljárás rendjén is.

Répássy Róbert szerint jogi határzárra is szükség van Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mint mondta, előbbieknek elrettentőnek kell lennie, hogy mind az embercsempészek, mind az illegális határátlépők kedvét elvegye e cselekmények elkövetésétől, utóbbi esetében pedig arról van szó, hogy ilyen mennyiségű kérelem elbírálása gyorsabb és hatékonyabb eljárással történjék.

- jelentette ki az államtitkár.

A műsorban Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője arról beszélt: a rendkívüli parlamenti ülés legfontosabb kérdése a Btk.-módosítás; ennek része, hogy bűncselekménnyé váljon a műszaki határzár megrongálása,

az illegális határátlépés pedig váljon bűncselekménnyé, valamint szigorítsák az embercsempészet büntetési tételét.