Vágólapra másolva!
Az átláthatóság, a becsületes munka és a nyílt szakmai párbeszéd érdekében a tervezett 2024-es budapesti olimpia teljes, 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányának nyilvánosságra hozását kéri Fürjes Balázs olimpiai kormánybiztos a Magyar Olimpiai Bizottságtól.
Vágólapra másolva!

Első intézkedéseként Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat kormányzati felelőse a teljes megvalósíthatósági tanulmány közzétételét kérte Borkai Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől. A százoldalas összefoglalón kívül az 1300 oldalas iratból eddig csak néhány részlet derült ki.

Jót tenne a párbeszédnek

"Az olimpiai pályázatnak az összefogás és az átláthatóság, a becsületes munka és a nyílt szakmai párbeszéd, az érdemi konzultáció segíthet a legtöbbet" - indokolta Fürjes Balázs azt a kérését, hogy a MOB a százoldalas vezetői összefoglaló mellett az 1300 oldalas teljes dokumentumot is tegye közzé honlapján.

Fürjes Balázs kormánybiztos szerint a nyilvánosság erős érv Fotó: Origo

Az olimpiai pályázat mellett a kiemelt fővárosi beruházásokért is felelős kormánybiztos hozzátette: párbeszédet kell folytatni "bárkivel, aki kész tenni a sikeres magyar olimpiai pályázat támogatásáért, sőt, még a nyitott gondolkodású és jóakaratú ellenzőkkel is - tőlük is tanulhatunk, ha meghallgatjuk őket."

Erős érv a tikolózás ellen

Azt a kormánybiztos is elismerte, hogy a teljes tanulmány az előnyök mellett feltárta a kockázatokat és a nehézségeket is, ezért

nem szokás ilyen előkészítő anyagot nyilvánosságra hozni, s talán nem véletlen, hogy ezt egyetlen rivális város sem tette meg.

"Ezzel muníciót adhatunk versenytársainknak, ám erősebb a nyilvánossághoz és az átláthatósághoz fűződő érdek" - írta Fürjes.

A tanulmányt korábban az Origo is megismerhette, a nyilvánosság számára nem elérhető Forrás: Károly Gábor - Origo

A kormánybiztos úgy vélte, "egy jól végigvitt pályázati folyamat olimpiarendezés nélkül is egyedülállóan növeli Budapest és Magyarország ismertségét és megbecsülését, és gyorsító pályára teszi a budapesti közlekedési beruházásokat, a városfejlesztést, előmozdítja rég húzódó tervek megvalósítását."

A MOB-elnök közzéteszi

Borkai Zsolt a kormánybiztos kérésére úgy reagált: korábban már maga is javasolta a tanulmány nyilvánosságra hozatalát, s örül annak, hogy a kormánybiztos megerősítette ebben. Hozzátette, a MOB elhelyezi honlapján a dokumentumot, mert szerinte is "nyílt kártyákkal kell játszani."

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megígérte, hogy nyilvánossá teszik az iratot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Baráth Etele, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szintén helyeselte a megvalósíthatósági tanulmány nyilvánosságra hozatalá. Úgy vélte, "ha már pénzt öltünk bele", akkor legyen nyilvános az irat, így talán "a közvélemény is könnyebben meggyőzhető."

Kemény Dénest megnyugtatja, hogy nyilvánosságra hozzák mind az 1300 oldalt Fotó: Origo

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke megnyugtatónak tartja a pályázat nyilvánosságra hozását. Ezt mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom elnöke is, aki szerint a kormányfő Fürjes személyében a legmegfelelőbb személyt nevezte ki.

Péterfalvi is erre kérte őket

Mint arról az Origo is beszámolt, augusztus elején már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke,

Péterfalvi Attila is úgy foglalt állást, hogy a MOB-nak ki kell adnia az Együttnek a PricewaterhouseCoopers által készített megvalósíthatósági tanulmányt

a 2024-es budapesti olimpiáról.

Pataki Márton, az Együtt elnökségének tagja június közepén kérte közérdekű adatigénylés formájában a MOB-tól a tanulmányt. A párt közlése szerint ennek átadására június 23-án Borkai Zsolt MOB-elnök ígéretet tett, majd két nappal később levélben ezt mégis visszautasították, mert álláspontjuk szerint az nem közérdekű adat.