Nyugodtan ihat kakaós tejet

Mindennap kakaós turmixot iszik a kisfiú – vajon az életébe fog kerülni?
Vágólapra másolva!
Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb terméktesztjén. Az eredmények megnyugtatóak, minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, a hatóságnak kizárólag jelölési hibák miatt kellett eljárást indítania.
Vágólapra másolva!

A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket – 19 kakaós tejet és 20 italt – vizsgált a NÉBIH. A szakemberek valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is.

Az eredmény megnyugtató, a minőségi és biztonsági paraméterek megfeleltek az előírásoknak.

A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték, azonban ezekkel a termékekkel sem volt gond.

Az Origo tavalyi kakaós tejekkel kacsolatos tesztjét itt olvashatja.

Vizsgálták a tejeseket is

A NÉBIH helyszíni szemlét végzett az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál, ahol az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben – állítja a hatóság.

Mindennap kakaós turmixot iszik a kisfiú – vajon az életébe fog kerülni? Forrás: Thinkstock

Kevés a kalcium

Miután sokan az egyik legfőbb kalcium-beviteli forrásként tekintenek a tejtermékekre, a NÉBIH ellenőrizte a kalcium-tartalmat is. A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg, egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek alig 10 százaléka található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Több terméknél is szabálytalan volt a csomagolás

A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen mintegy 500 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges", „erő", „élet" csak meghatározott feltételek mellett lehet használni.

Nem ízlett a Norbi kakaós tej

A kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékeltek a kóstolók. A kakaós tejek között a COOP, a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital végzett az élen.

A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták.

Az 5-15 éves korosztály kedvence a Tolle kakaós tej.

A lista végén a Norbi Update végzett a kakaós tejek között, míg a kakaós ital kategóriában a Mars ital lett az utolsó.

A teljes listát itt találja.

Mi számít kakaós tejnek?

  • legalább 70 százalék tejet tartalmaz
  • savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítőt NEM tartalmazhat
  • a megnevezésben szerepelhet a „tej" szó

Mi számít kakós italnak?

  • 50-70 százalék tejet tartalmaz
  • tartalmazhat savót, írót, illetve permeátumot is
  • a megnevezésben NEM szerepelhet a „tej" szó