Harmadik kerítés is lesz a határon

Szerb-Magyar határon kiépített biztonsági kerítés alatt átmászó menekült. A fél kilóméterenként figyelő rendőrök figyelmét kijátszva be lehet osonni az országba.
Szerb-Magyar határon kiépített biztonsági kerítés alatt átmászó menekült. A fél kilóméterenként figyelő rendőrök figyelmét kijátszva be lehet osonni
Vágólapra másolva!
A kerítés és a NATO-drót mellett egy harmadik létesítmény is védi majd a magyar–szerb határt. Lázár János szerint a határvadászokkal együtt a hármas határvédelem már elég lesz. 
Vágólapra másolva!

Valóságos erődítmény lesz a magyar–szerb határon a kormány tervei szerint. Lázár János már korábban bejelentette, hogy augusztus 31-én mindenképpen elkészül a még épülő biztonsági határzárral párhuzamos gyorstelepítésű drótakadály. Ezután húzzák fel a három méter magas kerítést, de ezzel még mindig nem lesz vége az építkezésnek.

Hármas határvédelmet tervez a kormány a magyar–szerb határra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette:

a kerítés és a NATO-drót közé még egy biztonsági létesítményt terveznek.

Hogy pontosan mit, azt nem részletezte, de szerinte ezzel a hármas határvédelem, kiegészülve a több ezer rendőrrel, már elegendő lesz. Elképzelhető, hogy a köztes területre is drótakadályt húznak.

Gumibot és vízágyú engedélyezett

Lázár János szerint ez a védelem már elegendő lesz Forrás: MTI/Kovács Attila

A 177 kilométer hosszú határszakasz védelmére 2016 határvadászt küld a kormány. A szeptember végére felálló századokat részint a Készenléti Rendőrség hat határvadász-bevetési osztálya és a megyei rendőrkapitányságok bevetési osztályai alkotják, de 876 próbaidős rendőrt is bevonnak. Ők valójában rendészeti szakközépiskolás hallgatók, korlátozott jogkörökkel.

Tűzparancsot a rendőrök nem kapnak, viszont

gumibotot és vízágyút használhatnak

– erősítette meg a miniszter. Ha kell, akár sorfalat is állnak – tette hozzá.