Szétszakítják a családokat az embercsempészek

ausztria kamion burgerland
A burgenlandi rendőrség 2015 augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállítja azt a kamiont, amiben több mint hetven holttestet találtak
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Magyarországon is vannak rokonai az Ausztriában meghalt menekülteknek, de a civilek még nem találkoztak olyan emberrel, akinek családtagja felszállt a halálkamionra.
Vágólapra másolva!

"Nem tudunk olyan menekültről, aki Budapesten vagy Magyarországon van jelenleg, és attól fél, hogy valamelyik családtagja is meghalt az ausztriai tragédiában" - mondta az Origo.hu kérdésére Matyasovszky-Németh Márton, a menekülteket segítő civil csoportosulás, a Migration Aid szóvivője. Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet menekültügyi programvezetője sem hallott ilyen esetről.

A jogvédő szervezet munkatársa azt viszont elmondta, hogy

az embercsempészek gyakran szakítanak szét családokat, amikor betuszkolják őket ilyen-olyan járművekbe.

"Vannak ennek gyakorlati okai is, például, az, hogy több ember már nem fér a teherautóba. Az is biztos viszont, hogy a csempészek így növelni tudják a menekültek kiszolgáltatottságát, ezzel az ő szempontjukból nézve kezelhetőbbé teszik őket. Ha az embercsempész az utolsó ember, aki tudja, hogy hol van az adott menekült gyermeke vagy a felesége, könnyebben engedelmességre bírja a kihasznált embereket" - mondta Gyulai Gábor.

A burgenlandi rendőrség 2015 augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyastóállomásra szállítja azt a kamiont, amiben több mint hetven holttestet találtak Fotó: Origo

Az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette – derült ki a burgenlandi rendőrség sajtótájékoztatóján.

A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek

– jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban (Eisenstadt). A gyerekek: egy két év alatti kislány és három kisfiú vesztette életét. Közülük az egyik három, másik nyolc, míg a harmadik 10 éves volt. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint az elhunytak nagy valószínűséggel Szíriából érkezhettek.

A hozzátartozóknak az osztrák rendőrség forródrótot hozott létre. Hans Peter Doskozil rendőrkapitány azt mondta, hogy a külön telefonszám létesítésére azért volt szükség, mert rengetegen keresték a burgenlandi rendőrséget.

Ne felejtsük el, hogy itt emberekről van szó, akiket keresnek a családtagjaik"

- magyarázta a parancsnok, miért volt szükség a forródrót létrehozására.

A menekülttragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon. A magyar rendőrség portálunkkal azt közölte, hogy három bolgárt és egy afgánt vett őrizetbe, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek.

Az eseményekről szóló cikkünket itt olvashatja.