A Jobbik mindent nyert Tapolcán

Jobbik majális , Hajógyári sziget, Vona Gábor pártelnök.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.05.01.
Jobbik majális , Hajógyári sziget, Vona Gábor pártelnök. Fotó: Dudás Szabolcs 2015.05.01.
Vágólapra másolva!
Tapolca mindkét körzetében a jobbikosok győztek. Naszályon egy független jelölt, a májusban elhunyt polgármester lánya lett a befutó.
Vágólapra másolva!

Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást az előzetes adatok szerint - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a tapolcai önkormányzat jegyzője.

Ughy Jenőné elmondta, hogy Tapolca 3-as számú választókerületében a jobbikos Pass Sándor nyert, az 5-ös számú választókerületben pedig az ugyancsak a Jobbik színeiben indult Décsey Sándor nyerte a választást.

Jobbik letarolta Tapolcát Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A jegyző tájékoztatása szerint az eredmény a 3-as számú választókerültben:

  1. Pass Sándor (Jobbik) - 58 százalék
  2. Ács Jánosné (független) - 21,4 százalék
  3. Kránicz András (MSZP-MLP) - 15,8 százalék
  4. Szalkai Zsolt (független) - 4,8 százalék

Az 5-ös számú választókerületben:

  1. Décsey Sándor (Jobbik) - 52,4 százalék
  2. Horváthné Somogyi Ildikó (független) - 21,4 százalék
  3. Toronyi Tibor (független) - 14,2 százalék
  4. Verebélyi Margit Hajnal (MSZP-MLP) - 8 százalék

Tapolca képviselő-testületében így öt fideszes, öt jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozik majd.

A Jobbik vasárnap esti közleményében azt írta, hogy

az ellenzék vezető erejének jelöltjei pártszínekben győzték le a Fidesz színeit fel nem vállaló, függetlenként induló kormánypárti jelölteket.

A nemzeti erő ezzel a két győzelemmel már többségben van Tapolca képviselő-testületében is. Külön sikerként értékelték, hogy a jobbikos jelöltek mindkét választókerületben

több szavazatot szereztek, mint a többi jelölt együttvéve.

Naszályon és Balatonszabadin független nyert

Naszályon a független jelöltként induló Maszlavér Petrát választották vasárnap polgármesterré - tájékoztatta a település jegyzője az MTI-t.

Szűcs Márta elmondta, a névjegyzékben szereplő 1950 választópolgár közül 960 ember adott le érvényes szavazatot. Maszlavér Petra 284 szavazatot kapott, Sümegh Istvánra, a jelenlegi alpolgármesterre 278 szavazat érkezett.

Maszlavér Petra az MTI-nek elmondta, édesapja szellemiségét szeretné folytatni,

Az új polgármester hozzátette, apjához hasonlóan aktív szerepet kíván betölteni a Polgármesterek a Falukért egyesületben. Munkáját főállásban látja majd el, ehhez meg kell szüntetnie kormánytisztviselői jogviszonyát.

A független Király Kálmánt választották polgármesternek vasárnap Balatonszabadiban, ahol egyúttal képviselőket is választottak.

Baumann Anita, a jegyzői teendőket az új testület alakuló üléséig ellátó ádándi hivatalvezető a szavazatok összeszámolását követően az MTI-nek elmondta:

Király Kálmán 318 szavazattal nyerte el polgármesteri posztot, és a tisztségét főállásban látja el.

A csaknem háromezer lakosú somogyi településen a 2427 szavazásra jogosult állampolgár közül 995-en adták le voksukat a nyolc függetlenként indult polgármester-jelöltre, köztük az októberben megválasztott eddigi faluvezetőre, aki ezúttal 51 voksot kapott, s ezzel a negyedik lett.

A hat képviselői helyre tizenhatan pályáztak, mindannyian függetlenként.

Három településen választottak

Vasárnap összesen három településen tartottak időközi önkormányzati választást.

Balatonszabadiban a község képviselő-testülete május 28-án feloszlatta magát,

arra hivatkozva, hogy nem tudnak együttműködni a polgármesterrel. A polgármesteri tisztségért nyolc, a hat képviselő-testületi helyért tizenhat jelölt indul, valamennyien függetlenek.

A Komárom-Esztergom megyei Naszály községben azért kell időközi választást tartani, mert az októberben megválasztott független polgármester május 13-án elhunyt. A voksoláson hat független jelölt indul.

Rig Lajos helyére Décsey Sándort választották meg Fotó: Polyák Attila - Origo

A Veszprém megyei Tapolcán két egyéni választókerületi képviselőt is választanak. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert a térség korábbi jobbikos képviselője lemondott a képviselőségről. Az 5. számú egyéni választókerületben pedig az április 12-ei időközi országgyűlési képviselő-választáson mandátumot szerzett Rig Lajos (Jobbik) utódját kellett megválasztani.