Újabb Facebook-oldal alakul párttá

Troll Demokrácia
Az alapítás iratai
Vágólapra másolva!
Az „egyik sem”-rubrikát helyettesítenék a szavazólapon, a parlamenti üléseket meghackelnék, bár lenne, amit megszavaznának, például a sorkatonaságot. Troll Demokrácia Párt néven jegyeztet be pártot néhány fiatal, egyikük korábban a Jobbikban poltizált, most Facebook-oldalából szervezne protestpártot.
Vágólapra másolva!

A hétvégén Budapesten tartott közönségtalálkozót a Troll Demokrácia nevű Facebook-oldal, ahol egyben azt is bejelentették, hogy – a Kétfarkú Kutya Párt után – újabb vicc-, illetve protestpártot jegyeznek be Troll Demokrácia Párt néven. A pár tucat résztvevővel zajló találkozón az alapítók az Origó kérdéseire azt mondták,

alternatíva lennének azoknak, akik a mostani kínálatból nem tudnak választani,

de kormányozni nem szeretnének.

Nem az új Kétfarkú Kutya Párt

A Troll Demokrácia nevű Facebook-oldat még tavaly, az internetadó elleni tüntetések idején indult. Az oldal a Trollfociról és Tibi atyáról ismerős netes humor és a különféle politikai közhelyek, az ironizálás, vagy akár állásfoglalás keveréke. Az oldalon megjelent mémek főként a magyar politikai erőket, néha nemzetközi szereplőket és jelenségeket kritizálnak, különösen az amerikai külpolitikát.

Később egyre több konkrét állásfoglalás is megjelent, mostanában főleg az erősen bevándorlás-ellenes posztok jellemzőek.

Egy tipikus Troll Demokrácia-mém Facebook.com/TrollDemokracia

A szintén internetes poénként indult Kétfarkú Kutya Párt hivatalos bejegyzését tavaly hosszas huzavona után engedélyezte a Fővárosi Törvényszék. A bíróság többek között a párt nevét kifogásolta, ami szerintük

Emellett a párt által meghirdetett célokat is kezdetben komolytalannak, így bejegyzésre alkalmatlannak minősítették – ez alapján a még a bírósági döntésre váró Troll Demokrácia Pártnak is lehetnek gondjai a bejegyeztetéssel, bár az alapítók elmondása szerint az ő szándékaik komolyabbak.

Egyiksem-párt

Az oldal alapítója (aki egyben az alakuló párt pártigazgatója is), Kővári Endre az Origónak elmondta, részben a Facebook-oldal „megvédése” érdekében is döntöttek a pártalapítás mellett.

Ha viszont van egy szervezetünk, a Facebooknál hitelesíthetjük az oldal, ami így védve lesz a hasonló támadásoktól” – mondta.

Persze a pártot nemcsak emiatt alapítanák meg. „Szerintem a demokrácia akkor lenne igazságos, ha a szavazólapokon szerepelne egy „egyik sem”-rubrika is. Jelenleg nagyon sokan egyik választható pártot sem tartják szimpatikusnak, és úgy tapasztaltam, általában éppen ezek a nem szavazó, vagy a kisebbik rosszat választó emberek a legtájékozottabbak. Nem igaz, hogy nem érdekli őket a politika, hogy buták, vagy, hogy nincs véleményük, azonban őket most nem képviseli senki.”

Kővári Endre szerint a pártalapítás megvédi a Facebook-oldalukat Forrás: Origo

Mint mondta, ezt a funkciót töltené be a Troll Demokrácia Párt. „A név (a troll az internetes szlengben szándékosan provokáló, destruktív kommentelőt, felhasználót jelent)

hanem a magyar demokráciát tartjuk komolytalannak, trollkodásnak. Nem mi nem vesszük komolyan a rendszert, a rendszer nem veszi komolyan az állampolgárait. A társadalom kezébe mi csupán egy eszközt szeretnénk biztosítani egy vér nélküli valódi rendszerváltáshoz. Ez a megalapított. S ebből is következik, hogy nekünk a párt nem cél, hanem eszköz.”

A Jobbikban politizált

Kővári Endre kérdésünkre elmondta, a párt alapítói fiatalok, többségük korábban még nem politizált, ő

maga viszont három évig volt a Jobbik tagja.

„Tizenkilenc évesen léptem be a Jobbikba, akkor még úgy gondoltam, ők mások, mint a többi párt, és, hogy megmarad majd egy mozgalomnak. 2012-ben léptem ki, ezalatt beleláttam, hogy működik ez a párt is. Egy magukat jónak és tisztának beállító pártról beszélünk, de ott is előfordulnak ugyanolyan ügyek és módszerek, mint a régebbi pártokban.” Főként erre utal egy, az oldalon gyakran ismételt hasonlat a pártok korrumpálódásáról.

Varga B. Tamás (középen) a találkozón Forrás: Origo

Szintén a kiábrándult jobbikosok közé tartozik Varga B. Tamás, aki szintén részt vett a Troll Demokrácia Párt találkozóján.

Ő korábban a kereskedelmi médiában dolgozott szövegíróként (például a Bagi-Nacsa-páros és az Irigy Hónaljmirigy műsorain), majd a Jobbik kampánycsapatának tagja volt,

idővel azonban eltávolodott a párttól.

Az Origo kérdésére Varga B. Tamás elmondta, nem alapító tagja a pártnak, és nem vesz részt a párt munkájában, szerinte "az ország gondjait nem pártok fogják megoldani". Ehelyett "intellektuális erőforrásként" jött el a rendezvényre, és ilyen módon segítené a pártot, jelenleg például úgy, hogy a Troll Demokrácia is megoszt általa írt Facebook-posztokat.

Amire nyomnának gombot

„Nem az a célunk, hogy bejussunk a parlamentbe, hanem, hogy többséget szerezzünk majd egy szavazáson, s rendszert váltsunk” – ismertette a párt céljait Kővári Endre. „De amikor előáll az a köztes helyzet,hogy nincs meg a többség, akkor nem fogunk belesimulni a rendszerbe, s nem vesszük fel a klasszikus parlamenti munkát, arra fogjuk használni az eszközeinket, hogy

Egyenpóló a párt logójával Forrás: Origo

Ennek ellenére lenne olyan ügy, ami mellett hajlandóak lennének gombot nyomni a Parlamentben. „Például ha lenne egy javaslat egy a romániai korrupcióellenes ügyészséghez hasonló, az elmúlt 25 év politikai korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság felállításáról, azt biztosan megszavaznánk” – mondta Kővári Endre. Elmondása szerint

szintén megszavaznák például a sorkatonaság visszaállítását,

mivel az alapító szerint a katonaság „tartást adna a fiataloknak, és a kiszámíthatatlan külpolitikai helyzet egyébként is szükségessé teheti”, bár, mint hozzátette, ő maga nem volt katona.

Nem szavaznák meg a hadsereg bevetését

Troll Demokrácia-kormány viszont nem lesz, ha meglenne a parlamenti többségünk, azt arra használnák, hogy „társadalmi konszenzus mellett megszavazzunk egy új választási és politikai rendszert.” Alapító szerint ez ideális esetben egy olyan rendszer lenne, ahol műveltségi-tájékozottsági teszt után járna csak szavazati jog.

Bár sok a párhuzam a Kétfarkú Kutya Párt és a Troll Demokrácia között,

az alapítók bírálták a „kétfarkúakat”, mert szerintük a legutóbbi plakátkampányukkal állást foglaltak menekültügyben,

ezzel szerintük túl komolyan vették és a baloldalra sorolták magukat. Kővári Endre kérdésünkre elismerte, ugyan a Troll Demokrácia oldalán is szintén szerepelnek állásfoglalások, amelyek inkább a kormánypárti-jobboldali állásponthoz közeliek. De, mint mondta, ez nem jelent hivatalos ideológiát.„Nem akarjuk magunkat besorolni jobb- vagy baloldalra, egy DK-ból kiábrándult embert ugyanúgy szívesen látunk, a célunk az, hogy mi az egyiksem-opció legyünk a szavazólapon, és, hogy felszámoljuk a társadalom folyamatos kettéosztottságát.”

Az alapítás iratai Forrás: Origo

Később azt mondta, ha most lennének parlamentben, nem szavaznák meg például az alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné a hadsereg bevetését a határzárnál. „Ez megint csak egy gumicsont, valójában nem tudja jobban megvédeni a határt a honvédség, mint egy visszaállított határőrség.”