Budapestre figyel a világ, élőben kapcsolják Magyarországot

menekült migráns keleti este
Vágólapra másolva!
Évek óta nem irányult ekkora nemzetközi figyelem Budapestre. Legutóbb a kolontári vörösiszap-katasztrófa idején volt ennyi közvetítőkocsi egyszerre, egyetlen magyar helyszínen, mint amennyit most a Keletinél látni. Az esti európai híradók is mind Budapestről közvetítettek képeket. Spanyol, osztrák, német, brit, francia, olasz stábok jelentkeznek élőben a Keletiből. 
Vágólapra másolva!

Szinte minden közvetítés arról szólt, hogy a rendőrök hogyan tartják vissza a főbejáratnál álló, jogaikat egyre ingerültebben követelő menekülteket. A demonstráció leghangosabb időszaka ráadásul éppen az esti híradók alatt volt, így a világ élőben nézhette, hogyan skandálnak és dobálnak vizespalackokat az elcsigázott és felháborodott migránsok.

A híradók Budapestről közvetítenek

Az alábbi videó kedden este készült a Keleti pályaudvarnál. A felvétel elején jól hallatszik, hogyan skandálnak, dobolnak vizespalackokkal a migránsok. 00:53-nál a főbejáratot elzáró rendőrök látszanak. 01:30 körül a demonstrálók reflektorokkal meg vannak világítva, hogy a hírcsatornák esti adásaiban is jó legyen a kép. 01:52-nél egy élő kapcsolásra készülő tudósító hölgyet mutatunk. 02:10-nél azt láthatják, ahogy a műholdas közvetítőkocsik alatt az aluljáróban családok alszanak, vacsoráznak. 02:22-nél az előző riporter már adásban van, az egyik angol nyelvű hírcsatorna nézőinek mesél a budapesti állapotokról. Mellette a német és osztrák tévések az élő kapcsolásra várnak, távolabb a spanyol híradósok már pakolnak, ott már vége a híradónak. Közben, 02:40-nél migráns gyerekek a Keleti ablakából nézik a felfordulást. 02:55-nél a Sky Tv közvetítőkocsijánál hevernek a migránsok. 03:14-nél a hölgy még mindig élőben beszél, nem messze tőle, 03:38-nál menekült gyerekek szelfiznek, nekik is újdonság mindaz, ami körülöttük történik.

Kedden még a Financial Times is vezető hírként számolt be a Keleti előtti állapotokról. A tekintélyes londoni napilap részletesen ír a pályaudvarnál állomásozó menekültek problémáiról, külön is kitérve a magyar politikai elit nyilatkozataira.

A BBC szerint uniós reformokra van szükség

Ugyancsak vezető hírként kezeli a budapesti helyzetet a BBC. A brit közszolgálati adó is a pályaudvar bezárását próbálja európai kitekintéssel értelmezni. A BBC elemzője, Chris Morris azt taglalja, hogy miközben az Európai Uniónak már régen szüksége lenne egy egységes bevándorláspolitikára, a kialakult helyzet jól jelzi, hogy óriási a hiányosság a migráció kezelésében.

Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti pályaudvaron Fotó: Polyak Attila - Origo

„A legtöbb bevándorlással kapcsolatos szabályozást korábban már elfogadta az Európai Unió, most mégis szinte mindegyik vita tárgya” – értékel a BBC munkatársa, aki szerint a valóság már régen felülírta a régi szabályokat, amelyek éppen ezért komoly reformokra szorulnak.

A németek belpolitikai haszonszerzésről beszélnek

Németországban az ARD országos közszolgálati televízió az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban közölt kommentárt hírportálján, a Süddeutsche Zeitung című liberális lap pedig a magyar kormány menekültügyi politikájáról jelentetett meg kommentárt a keddi számában.

Kedd este a Keletinél Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ARD Tagesschau.de című hírportálján Orbán kulisszája a hazai közönségnek címmel közölte Stephan Ozsváth kommentárját, amely szerint a magyar kormányfő az ideiglenes határzár révén jobboldali szavazatokat kíván begyűjteni, és az uniós színtéren olyan politikusként igyekszik beállítani magát, mint aki aktívan tevékenykedik a "menekültek áradatának" feltartóztatásáért.

A kormány már hónapok óta a menekültek ellen "uszító kampányt" folytat, aminek belpolitikai okai vannak, hiszen a Fidesztől "elfordulnak a rajongók", és átállnak a "szélsőjobboldali konkurenciához" – tette hozzá Ozsváth. A szerző a határkerítést Patyomkin-falunak nevezte, amely "sokba kerül, és kevés haszna van".

Fotó: Polyák Attila - Origo

Félrenézés és keménység

A Süddeutsche Zeitung A szomszéd kárára címmel közölt kommentárt Cathrin Kahlweittől, aki úgy vélte, hogy az EU jelenleg egy "politikai rendező pályaudvar", ahol mindenki a saját szabályait érvényesíti, vagy hagyja figyelmen kívül.

Magyarország a "keménységre és a félrenézésre is a legjobb példa", hiszen azt hangoztatja, hogy egyedüli európai államként igyekszik helyreállítani a rendet a határain, miközben a budapesti helyzet azt mutatja, hogy ez a törekvés sikertelen – írta, hozzátéve: "képmutatás" mindezt bírálni, hiszen nem lehet egyszerre elutasítani a kerítést, és azt is, hogy menekültek ezrei indulnak útnak Nyugat felé.

Belgiumban is a káoszról írnak

Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique azt írta, hogy Budapest kegyetlen illusztrációja a migrációs válságnak és az európai befogadási politikák összehangolatlanságának.

Azáltal, hogy az osztrák hatóságok megállítják a menekülteket szállító vonatokat, éppen az történhet, amiről a magyar hatóságok tartottak: a nyugati és északi tagállamok által "megbuktatott" menedékkérőket Magyarországnak kell befogadnia, ahol eddig 150 ezer menedékkérelmet nyújtottak be – olvasható az újságban.

A lap szerint a migrációs nyomás miatt a Fidesz és a szélsőjobboldali Jobbik között "idegengyűlölő egymásra licitálás" kezdődött.

Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti pályaudvaron Fotó: Polyak Attila - Origo

Merkeltől várják a segítséget

A CNN tudósítója szerint a migránsok azt skandálták:

Valamint azt, hogy

A Sky News azt írja, a migránsok "Németország, Németország!" és "Szabadság, szabadság!" skandálással álltak a pályaudvarnál. A CNN szerint a Keleti előtt a rendőrök és egyéb tisztviselők ellentmondó válaszokat adtak az újságíróknak és a migránsoknak arról, hogy nyitva van-e az állomás, és késnek-e a vonatok. A CNN tudósítójának egy szíriai menekült azt mondta, öt napja van a pályaudvarnál, enni és aludni azóta nem tudott.

Az emberkereskedőket hozzák helyzetbe

A Fox News tudósításában afölötti értetlenségének ad hangot, hogy a "jobboldali nacionalista" magyar kormány miért akadályozza meg a menekültek átutazását, ha néhány nappal korábban még engedte ezt. A Fox emberjogi aktivistákra hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a tömegközlekedés migránsok elől való elzárása csak az emberkereskedőket hozza helyzetbe. Ezzel pedig tovább nő az ausztriai tragédia megismétlődésének veszélye.