Váratlan esemény volt augusztus 20-a

Kerítés építés, Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, Mórahalom külterületén,
Hende Csaba Honvédelmi miniszter, kerítésépítés sajtótájékoztató. 2015 július 16-án Mórahalom külterületén, 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekültáradat megállítására.
Vágólapra másolva!
Váratlan volt az augusztus 20-i esemény – ezzel indokolta Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy miért nem volt nyílt közbeszerzés az idei budapesti tűzijátékra. 
Vágólapra másolva!

Azért nem volt nyílt közbeszerzés az augusztus 20-i tűzijátékra, mert a rendkívüli esemény váratlanul következett be – ezzel indokolta Hende Csaba képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában, hogy miért mellőzte a közbeszerzést a kormány. A honvédelmi miniszternek a kérdést Demeter Márta MSZP-s képviselő nyújtotta be.

Hende Csaba: Váratlanul jött augusztus 20-a Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 444.hu vette észre, hogy a miniszter válaszában a 2011-es közbeszerzési törvény 94.-ik paragrafusának a d pontjára hivatkozott, amiben az szerepel, hogy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást lehet tartani, ha „az ajánlatkérő által előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatóak; a rendkívüli sürgősséget indokoló körülmények azonban nem eredhetnek az ajánlatkérő mulasztásából.”

Mint arról az Origo beszámolt, az augusztus 20-ai tűzijátékot bruttó 128 millió forintért, a tavalyinál több mint 20 millió forinttal olcsóbban valósította meg a Leskovics Pirotechnika Kft.

Félezer éve vannak tűzijátékok

Magyarországon már legalább 500 éve rendeznek tűzijátékokat, Szent István napja pedig az egyik legrégebbi ünnepünk. A kettő azonban csak viszonylag későn kapcsolódott össze: az első augusztus 20-ai tűzijátékot a 19. század első felében tartották. A tűzijátékok történetét egyébként végigkísérik a balesetek és az ünnepek jellegét érintő viták. Egyes vélemények szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén rendeztek először tűzijátékot, mások szerint már korábban, a 14–15. század fordulóján robbantak az első színes rakéták Magyarország egén.

2007 óta nagy a készültség

A magyar tűzijátékok történetének fekete napja a 2006-os augusztus 20-a volt. Az ítéletidőben megrendezett tűzijátékon 5-en életüket vesztették, több százan megsérültek.

12,5 millió és 150 millió között

Az idei tűzijátékot még a tavalyinál is olcsóbban szervezték meg. A honvédségi közreműködéssel bruttó 20 millió forinttal lett olcsóbb az idei tűzijáték. A teljes költség várhatóan 128 millió forint volt.

Az augusztus 20-ai budapesti tűzijátékot az utóbbi hét évet vizsgálva átlagosan 100-150 millió forintból hozták ki. A legolcsóbb budapesti tűzijátékot 2010-ben rendezték meg, 12,5 millió forintba került. Akkor a tűzijáték 50 milliós költségét egy szombathelyi cégvezető állta. A 2010-es tűzijáték költségeit az árvízkárosultakra költötte a kormány. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át. Ez 12,5 millió forint volt, ennyibe került tehát a show az államnak.