Orbán: Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni

Vágólapra másolva!
"Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni" – áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki számában megjelenő vendégkommentárjában, amelyből a konzervatív német lap szerdán közölt részleteket online felületén.
Vágólapra másolva!

A FAZ ismertetése szerint a miniszterelnök az írásában figyelmeztetett, hogy "robbanás" fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzárat. Orbán Viktor azt írta, hogy

az Európai Unió "elhibázott bevándorláspolitikát" folytat,

és "felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt".

Védi Európa határait

Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a külső határok védelme. "Ezért fontos az a kerítés, amit mi, magyarok építünk. Nem jókedvünkből tesszük, hanem mert szükség van rá" - írta a kormányfő. Hozzátette: "eléggé lehangoló, hogy rajtunk, magyarokon vagy éppen a spanyolokon kívül senki nem akarja megvédeni Európa határait".

A helyszínen nyújtson segítséget

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében a mai napon arra kéri a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségét, hogy soron kívül,

a helyszínen nyújtson segítséget a budapesti Keleti pályaudvaron tartózkodó illegális migránsok tájékoztatásában.

Továbbá arra kéri a nagykövetséget, hogy segítsen egyértelműen tisztázni: a német kormány milyen európai jogszabályokat tart mértékadónak, az illegális migránsoknak milyen jogi eljárásokkal kell számolniuk, ha a Német Szövetségi Köztársaság területére kívánnak eljutni, illetve hogy mire számíthatnak az eljárást követően – közölte a miniszterelnökség.