Menekülteket fogadott be Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Napok óta menekültszállóként működik Gyurcsány Ferenc budai villája, ahol a volt miniszterelnök afgán, szír és kurd menekülteket szállásol el. Főznek, mosnak rájuk, és leginkább kézzel-lábbal beszélgetnek - árulta el az Origónak Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: "befogadni őket, jót tenni velük még nem bűncselekmény".
Vágólapra másolva!

Elege lett abból, hogy mindenki csak beszél, de senki sem cselekszik - ezzel indokolta Gyurcsány Ferenc az Origónak, miért döntött úgy, hogy menekülteket fogad be minden éjszakára az otthonába, amiről egyébként elsőként az ATV adott hírt. A volt miniszterelnök azt mondta: "kiadhattam volna még néhány közleményt, de igazából zavart, hogy csak dumálunk, és nem csinálok semmit".

Szírek, kurdok a nappaliban

Este telefonálnak a civil segítők, hogy aznap hányan és kik jönnek, ez a menetrend.

- mondta, hozzátéve, hogy ma egy kilencfős eritreai csoportot várnak.

A lombok egy drága villát takarnak. A kertből még hallani is lehet Gyurcsány Ferenc hangját Forrás: Origo

Kézzel-lábbal, fordítóprogrammal

Mivel a vendégek többsége nem, vagy gyengén beszél angulul, a volt kormányfő szerint van, hogy kézzel-lábbal, esetleg a Google fordítóprogramjával beszélgetnek. A szírek és a kurdok például elmondása szerint a kevesebbnél is kevesebbet beszéltek angolul.

A társalgás általában ott kezdődik, hogy ki melyik városból érkezett, és érdekes módon legtöbbjük nem is tudja, ki fogadja be őket Budapesten.

- mondta Gyurcsány Ferenc.

A Gyurcsány családnál - most

Posted by Gréczy Zsolt on 2015. szeptember 2.

Reggelire kakaós csiga

A raguval bizalmatlanok voltak, mert nem tudták, milyen hús van benne pontosan - tért át a vendéglátás fontos elemére, a vacsorára a volt kormányfő. A roston sült csirkemell és a grillcsirke viszont jól fogyott.

Reggel leszaladt a boltba kakaós csigáért, mert azt kívánt a vendég Forrás: Origo

Gyurcsány egyik reggel még a boltba is lement, hogy friss kakaós csigát hozzon. Egyik vendége nem volt oda a rántottáért, viszont a másik szívesen ette, ahogy Gyurcsány mondta, "egy szelet kenyérrel és kézzel, tenyérből." Kurd vendégei egyébként fiatal, modern nők voltak, baseballsapkában - mondta, hozzátéve: egyikük babát várt, őt elkísérték egy nőgyógyászati vizsgálatra.

Felakasztották a barátait

A szír család férfitagja azt mondta, akkor döntötte el, hogy elmenekülnek Szíriából az Iszlám Állam elől, amikor öt barátja közül már a harmadikat látta felakasztva. A menekültek azt mondták, nem tudták, hová, milyen körülmények közé indulnak, de abból indultak ki, az otthoninál minden jobb lehet.

Nem mindenki tudja Gyurcsánynál álomra hajtani a fejét, sokaknak sátra sincs Fotó: Polyák Attila - Origo

Arról, hogy az elmúlt két nap a Keleti pályaudvarnál mindenki számára látványos eseményei mennyire keserítik el a menekülteket, a volt kormányfő azt mondta,

A kurd lányok, akik nem akartak csadort hordani, a volt kormányfőnél töltött éjszaka után éppen a Keleti pályaudvarra mentek, hiszen volt vonatjegyük, és gondolták, elutazhatnak, ám ez nem sikerült, mert akkor már nem engedték fel a menekülteket a vonatra.

Forrás: Google

Ez még nem bűncselekmény

Abban, hogy elutazzanak, Gyurcsány sem tud nekik segíteni, ezt meg is mondta. Nem viszi a menekülteket a határra sem, mert az bűncselekmény, viszont

- mondta Gyurcsány, aki azt tartja szégyennek, hogy a kormány meg sem próbál javítani a menekültek helyzetén, amíg itt vannak.

Menekültek pihennek a Keleti pályaudvar aluljárójában Fotó: Csanádi Márton - Origo

A szír család nőtagja búcsúzáskor neki akarta adni a jegygyűrűjét - emlékezett vissza Gyurcsány, aki több menekült vendégével Facebookon is próbálja tartani a kapcsolatot.