Alig látszik az egyházi segítség

Menekült Menekültek Migránsok Menekült Menekültek Migránsok A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a keleti pályaudvaron
A Heti Betevő önkéntes szervezet ételosztása bevándorlóknak a keleti pályaudvaron
Vágólapra másolva!
Látszólag csak a civil aktivisták tartják életben a fővárosban várakozó menekülteket, pedig a tranzitzónákban keresztény, krisnás és muszlim ételosztás is van. Segítségük azonban csak csepp a tengerben,  az önkéntesek pedig egyre kevésbé bírják a nyomást. Helyzetükön ront a rendőrség szerintük kiszámíthatatlan fellépése is.
Vágólapra másolva!

Hol vannak ilyenkor az egyházak? Sokakban merülhetett fel a kérdés a fővárosi pályaudvarokat elárasztó menekültáradat, a több ezer rászoruló láttán.

Ki segít rajtuk?

Az Origo hat egyházat és hitközséget keresett meg, hogy megtudja, hogyan segítenek a Magyarországon átutazó migránsoknak, és ha nyújtanak segítséget, az miért nem észrevehető.

Ezrek várnak segítségre a Keleti pályaudvaron, az egyházi jelenlét fel sem tűnik Fotó: Csanádi Márton - Origo

Írtunk a magyar katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház szóvivőjének, illetve a Krisna-tudatú hívők közösségének, valamint a Magyar Iszlám Közösségnek is.

Márpedig segítenek

A megkérdezettek állítják, részt vesznek a karitatív munkában, de úgy fogalmaztak, hogy ezt feltűnés nélkül teszik.

A baptisták és reformátusok is osztanak ételt a pályaudvarokon, a legtöbb adományt azonban civilektől kapják a rászorulók Fotó: Polyák Attila - Origo

A reformátusok szeretetszolgálata szerda délután több ezer adag ivóvizet, bébiételt és pelenkát osztott szét a Keleti pályaudvaron, mint mondták, ha kell, később is megismétlik az akciót, arról azonban nem szólt a válaszuk, hogy korábban milyen segítséget nyújtottak.

Krisnás és baptista menü

A baptisták inkább a Nyugati pályaudvaron posztolnak, ahol szolgálatuk naponta 200 menekültnek ad ételt - emellett Budapesten összesen 80 krízisférőhelyet alakítottak ki saját fenntartású hajléktalanszállóikon, és erről a menekülteket is tájékoztatják.

Ételosztással várják a Nyugatiba érkező migránsokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Naponta 200 adag ételt hoznak a Nyugatiba a krisnások,

akik minden hétköznap reggel megjelennek a pályaudvaron, hogy ellássák a Kiskunhalasról érkező migránsokat.

Vár a mecset

A Magyar Iszlám Közösség részéről Bolek Zoltán elnök válaszolt. Hangsúlyozta, budapesti és debreceni mecsetjeikben naponta 100 embert is el tudnak látni, a rászorulók pedig meleg ételt, ruhát és tanácsadást kapnak az imahelyeken.

A pályaudvarra az étel mellé egy arabul beszélő imámot is visznek, aki segít a kommunikációban.

"Naponta 5-6 emberünk vesz részt a pályaudvari ételosztásokon, kizárólag halal, vagyis a muszlimok számára is elfogadható élelmiszert viszünk ki" – mondta Bolek Zoltán.

Milyen a halal konyha?

A halal szó azt jelenti, hogy törvényes, vagyis az iszlám rendelkezései szerint törvényes. Az ételeknek is van egy ilyen kategóriája, azok, amelyeket a hithű muszlimok fogyaszthatnak.

A tiltott dolgok közé tartozik a sertés húsa, annak származékai, az állatok levágásakor kikerülő vér, vagy az iszlám előírásai szerint nem megfelelően levágott állatok tartoznak.

Emellett az alkoholos italok és bódító anyagok, a ragadozó állatok és madarak fogyasztása sem elfogadható, valamint semmilyen olyan eledelé, amelyek ezek származékaival szennyezett. Ami nem halal, az a tiltott, azaz a haram kategóriába tartozik.

Ki vághat?

A halal szempontjából rendkívül fontos, hogy a megengedett állatot az iszlám törvényeivel egyezően vágják le. A hithűek csak azt fogyaszthatják, amelyet muszlim embernek vágott le, miközben kiejti Allah nevét fölötte.

Törekedniük kell a legkisebb fájdalom okozására: késsel vágják át a nyaki artériákat, a légcsövet és a nyelőcsövet, figyelve arra, hogy a gerincvelőt ne hasítsák át. Ha a feltétel adott, a vágás közben Kibla irányába, azaz imairányba, Mekka felé kell fordulni.

Hozzátette, régóta kérik, hadd látogathassanak el a menekülttáborokba is, de ezt eddig elutasította a Bevándorlási Hivatal, azzal érvelve, hogy nem akarnak térítőket az állomásokon.

Naponta 5-6 munkatársunk oszt halal ételt a menekülteknek - mondta Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke Fotó: Bielik István - Origo

Majd később elmondjuk

Az evangélikusok szóvivője, Illisz László elmondta, pénteken sajtótájékoztatót tartanak, ahol minden kérdésre felelnek majd – addig elégedjünk meg az egyházi honlapon található hírekkel.

A Magyar Katolikus Egyház egyelőre nem válaszolt az Origo kérdéseire.

Csepp a tengerben

Az egyházi támogatás jobbára láthatatlan marad, mivel az aktivisták nem foglalkoznak a hírveréssel, nem viselnek egyenpólót. Ráadásul, a segítségnyújtás mértéke elenyésző ahhoz képest, amit a civilek biztosítanak nap mint nap a fejpályaudvarokon.

Egyre nagyobb a teher az önkéntes segítőkön. Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője Fotó: Polyák Attila - Origo

"Elképesztő a nyomás rajtunk, naponta kétezer embert kell ellátni, útba igazítani csak a Keletiben, ehhez pedig semmilyen állami segítséget nem kapunk" – mondta az Origónak a Migration Aid szóvivője.

Zsohár Zsuzsa szerint az egyházi támogatás csak csepp a tengerben:

Hiteltelen segítők

A szóvivő ennél is nagyobb problémának tartja, hogy a hatóságok hiteltelenítik a civil segítséget. A Migration Aid önkéntesei hónapok óta várják a menekülteket a Kökinél, hogy a Nyugatiba kísérjék őket, ahol vizet, élelmet kapnak a továbbutazás előtt.

"Erre szerdán reggel megjelenik egy csapat rendőr, és azonnal átgyömöszölnek mindenkit egy Debrecenbe tartó vonatra,"

Rendőrök várták szerda reggel a Kőbánya-Kispestre érkező migránsokat, azonnal új vonatra ültették őket Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

"Csak mi tudtunk kezelni eddig ekkora tömeget, ha elvész a bizalom, ránk sem hallgatnak majd" – jegyezte meg keserűen Zsohár Zsuzsa.

Tüntetnek a fejetlenség ellen

A Migration Aid szerdán fővárosi tüntetésre készült a hatóságok passzivitása és a rendőrség szerintük ötletszerű menekültpolitikája ellen tiltakozva. Kifogásolják azt a törvényjavaslatot is, ami alapján a rendőrök házkutatási engedély nélkül is átvizsgálhatnak magánlakásokat, ha ott rejtegetett menekülteket sejtenek.