Rendőrsorfal Kőbánya-Kispesten is

Köki, menekültek
Budapest, 2015. szeptember 2. Illegális bevándorlók a sínek mentén tiltakoznak a budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson 2015. szeptember 2-án. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé induló szerelvényre. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozik reggel óta a budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson, a rendőrök sorfallal vették körbe őket. A csoport tagjai nem akarnak átszállni a debreceni befogadóállomás felé elindított szerelvényre.
Vágólapra másolva!

Még mindig tart a türelemjáték a menekültek és a rendőrök között Kőbánya-Kispesten. Délután kettő körül ismét felálltak, és skandálni kezdtek a bevándorlók, akkor úgy tűnt, hogy vonatra szállnak, azóta viszont ismét csendes a rendőrperonnak elkeresztelt terület.

A vonatra várakozó utasok a gyalogoshídról fotózzák a menekülteket Forrás: Origo

Még mindig 70-80 migráns üldögél Kőbánya-Kispest vasútállomásnál a 4-es és 5-ös vágányok közötti peronon, ahol hajnalban kezdtek tüntetni. A rendőrök takarókat és vizet, a Migration Aid önkéntesei pedig később ruhákat, pelenkákat és élelmiszert hoztak nekik - tapasztalta a helyszínen az Origo tudósítója.

Jelentős a rendőri készültség a vasútállomáson Forrás: Origo

A hangulat nyugodt, a menekültek csendben ülnek a földön, a rendőrök kis csoportokban kísérik ki őket a közeli wc-hez. Az itt dolgozó önkéntesektől tudósítónk megtudta, hogy az egyik kisgyereket kórházba kellett szállítani.

Arabul tanítja a rendőröket

Egy idősebb férfit kísértek a wc-re: miközben a toi-toi előtt várakoznak, a rendőröknek azt tanítja, hogy van arabul az előre és a hátra, a jobbra és balra.

Délután egy óra körül a helyzet változatlan volt, a menekültek kitartottak.

Még mindig sok a rendőr, de már nem fogják olyan szorosan közre a földön ücsörgőket.

A két lezárt vágány kivételével a többin folyamatosan járnak a vonatok.

Furcsa helyzet

A helyzet igen furcsa - a hatóságok nem akarják erőszakkal vonatra rakni a menekülteket Debrecen felé, de továbbra is körbeállják őket. Láthatóan arra várnak, hogy a migránsok maguktól szálljanak fel a következő szerelvényre.

Unatkoznak a tévések, de minden közeledő szerelvénynél odalépnek a kamerához, hátha felszállnak a menekültek Forrás: Origo

Eközben az utazók kíváncsian figyelik a helyzetet, többen mérgelődnek, hogy lezárták a peronokat.

A menekültek nem szállnak fel a vonatra, a rendőrök egyelőre, úgy tűnik, kivárnak Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A hullámokban feltörő skandálás és tapsolás jelszavai hasonlóak, mint a Keleti pályaudvarnál: we would go, freedom! Az utasok a szomszédos peronról vagy a gyalogos felüljáróról nézik a menekülteket és az őket körülvevő rendőröket.

Hajnalban kezdték

A menekültek reggel fél hatkor érkeztek az állomásra Kiskunhalasról. Már rendőrök várták őket, és rögtön fel kellett volna szállniuk a szomszédos peronon álló, Debrecenbe tartó vonatra. A többség ezt meg is tette, azonban

néhányan maradtak, és azt követelték, hogy szabadon továbbutazhassanak Németország felé.

A rendőrség közlése szerint a Kiskunhalasról a debreceni befogadóállomásra útnak indított határátlépők egy csoportja a sínek mentén, "részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve" azt követelte, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

Az egyenruhások körbevették a demonstrálókat Forrás: Origo

A rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette a vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében. Az ORFK közleménye emlékeztet arra, hogy a menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában

Magyarországon szabadon mozoghatnak,

a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadóállomáson.

A Mávinform honlapján az áll, hogy a Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon.