Mikola megrótta bírálata miatt az emberi jogi biztost

Mikola István
Vágólapra másolva!
A külügyi tárca államtitkára rendre intette az Európa Tanács emberi jogi biztosát, aki szerint sajnálatos Magyarország hozzáállása a menekültkérdéshez. Mikola István felszólította a biztost, hogy tartózkodjon Magyarország bírálatától, hiszen az ország az EU minden szabályát betartja.
Vágólapra másolva!

Határozottan felszólította az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosát Mikola István, hogy ne bírálja Magyarországot. A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai államtitkára levelében azt is tudatta Nils Muižnieks-szel, hogy Magyarország betartja a schengeni és a dublini előírásokat.

Mikola: ezek valós válaszok

Mikola kitért arra is, hogy Magyarország a bevándorlók ellátásakor a nemzetközi egyezmények szerint jár el, és közben valós választ ad a bevándorlással kapcsolatos kérdésekre.

Mikola István szerint valós válaszokat adott a kormány Forrás: MTI/Soós Lajos

Ezzel válaszolt az államtitkár Nils Muižnieks, az ET emberi jogi biztosának nyilatkozatára, amelyben sajnálatosnak nevezte Magyarország hozzáállását a menekültkérdéshez.

A kriminalizálást bírálta

Nils Muižnieks a bejegyzésben kitért arra: Magyarországnak a többi európai országhoz hasonlóan kötelessége védelmet biztosítani a rászorulóknak, tekintet nélkül vallási hovatartozásukra.

The Hungarian government’s stance on refugees is deeply regrettable. Hungary, as all European countries, has an...

Posted by Council of Europe Commissioner for Human Rights on 2015. szeptember 4.

A bevándorlást korlátozó,

az illegális határátlépőket kriminalizáló új jogszabálycsomagot rossz lépésnek tartja,

annak szerinte további káros következményei lesznek a menedékkérőkre nézve.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felhívta továbbá a magyar parlamentet a jogszabályjavaslatok elvetésére, és sürgette a magyar kormányt és parlamentet, hogy a bevándorlókkal, menedékkérőkkel és menekültekkel szemben emberségesebb és diszkriminációmentes megközelítést alkalmazzon.