Egyetemisták tüntettek a Corvinusért

Corvinus, egyetem, tüntetés
Vágólapra másolva!
Vonulásos tüntetésen tiltakoztak hallgatók és oktatók a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának leválasztása ellen kedd este a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A szervezők becslése szerint ezernél is többen tüntettek az ellen, hogy a tervek szerint a kormány feldarabolná a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE).

Az élelmiszertudományi kart is magában foglaló budai campust például a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolnák.

Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszertudományi karának tanára a tüntetésen azt mondta: nem látnak szakmai érveket és indokokat a tervezett változtatások mögött.

Ezt követően a hallgatók a pesti campus Fővám téri épületéhez vonultak át. Itt Gulyás Balázs, az egyetem hallgatója - a tavaly őszi internetadó elleni tüntetések budapesti szervezője - arról beszélt, hogy a kormány jobb felsőoktatást ígért, de végül elvonták a források egyharmadát. Hozzátette: azt ígérték, hogy a budai campus sértetlen marad, erre a felsőoktatásért felelős államtitkár garanciát is vállalt.

Kitért arra is, hogy a BCE szenátusa nyáron egyhangúlag ellenezte a tervezett átalakításokat.

A tüntetés utolsó állomása az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete volt, ahová már sötétben érkeztek meg a demonstrálók, akik megtöltötték az utca Szemere utca és Honvéd utca közötti részének kétharmadát.

Az egyetemisták a Corvinus feldarabolása ellen tüntetnek Forrás: MTI/Marjai János

Itt Mészáros Tamás, a BCE volt rektora mondott beszédet. Szerinte az integráció 100 százalékos volt a budai és pesti campus esetében, és aki azt mondja, hogy ez kudarc, az nem érti a helyzetet. Nem az a mérce, hogy hány tanszéket sikerült összevonni - mondta, hozzátéve: a BCE az ország egyik vezető egyetemévé vált. A tervezett változtatásokat eleve kudarcra ítéltnek tartotta, és úgy látta: a rossz döntések következményeit a hallgatók fogják megszenvedni.

Az érintett karok a BCE-n értek el eredményeket és itt szeretnének maradni - hangoztatta.

A BCE szenátusa szerda délelőtt tárgyal a felsőoktatási államtitkárság javaslatáról. A tárca vezetője döntését várhatóan a hét végéig meghozza a tervezett átalakításokról.