Tűzcsapokra szerelnek ivócsapokat Budapesten

Vágólapra másolva!
Negyvenhárom helyen ivócsapokat Budapesten a tűzcsapokra, az első szerdán adták át. Egy csap 130 ezer forintba kerül, az elfogyasztott víz költségeit a fővárosi vízművek fedezi.
Vágólapra másolva!

Felszerelnek 43 közterületi, bárki által használható ivócsapot a fővárosi tűzcsapokra a héten, az első szerkezetet szerdán helyezték el Budapest belvárosában.

A bemutatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: az ivócsapokat a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Fővárosi Vízművek Zrt. vásárolta meg,

működtetni és karbantartani a vízművek fogja.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója kijelentette: az ivócsap projekt jó reklám Budapestnek és a vízműveknek is, hozzátéve, hogy a fővárosban még a tűzcsapokból is jó minőségű, iható víz folyik.

Ha a tűzoltóságnak szüksége van a tűzcsapokra, a rászerelt szerkezetek bármikor levehetőek a megfelelő eszközzel.

Soltész Judit, a projekt egyik vezetője elmondta, a jó minőségű ivóvíz ellenére a fővárosban nincsenek ivókutak,

a tűzcsapok azonban 150 méterenként megtalálhatóak, így ezeket kellett elérhetővé tenni az ivócsapokkal.

Már vannak olyan magyarországi városok, ahol működnek csapok, Oroszlányban, Pécsen, Zalaegerszegen, Veszprémben már felszereltek ilyen szerkezeteket, és több magyarországi, illetve külföldi város is érdeklődik irántuk - mondta Soltész Judit.

Az ivócsap projekt hosszabb távú célja az, hogy ne csak ez a 43 belvárosi szerkezet működjön Budapesten, hanem ivócsaphálózat épüljön ki, amely mindenki számára elérhető a külső kerületekben is, rugalmasan igazodva a városlakók igényeihez.

Egy ivócsap 130 ezer forintba kerül, az elfogyasztott víz költségeit egyelőre a fővárosi vízművek fedezi.


A csapok listája az interneten a www.ivocsap.hu oldalon megtalálható.