Másodszor jöttek át osztrákok, hogy menekülteket vigyenek magukkal

Vágólapra másolva!
Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe - közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel. A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.
Vágólapra másolva!

Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák.

Újabb konvoj

A második konvoj csütörtökön délután indult Bécsből. Elmondásuk szerint azért szervezték az újabb akciót, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani.

Büntethető

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

Napi 7500 ember

A Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) határátkelőnél az osztrák rendőrség az éjszaka folyamán újabb 3500 menekült érkezésére számít. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 7500-an érkeztek és hasonló számra számítanak pénteken is.