Orbán: Kikényszerítjük a törvényeket, amelyek eddig is hatályban voltak

Orbán Viktor tv2 tények
Vágólapra másolva!
Olyasmit tesznek most az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de nem kell elégtételt venni, és a saját szerepünket sem most kell értékelni, mondta a TV2 Tényeknek adott exkluzív interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Kihirdetik holnaptól a válsághelyzetet?

Az új jogi helyzet kedden, 0 óra 00 perckor hatályba lép. Új büntető törvénykönyvi szakaszok lesznek, ez alapján van a kormánynak joga arra, hogy válsághelyzetet hirdessen ki, ezt a kedden esedékes kormányülésen vitatjuk meg, ott fogunk döntést hozni. Ha fogad, akkor inkább az igenre fogadjon, semmint a nemre.

Forrás: TV2

Számít-e erőszakos tömegjelenetekre a határnál?

Nem tudjuk, mi fog történni, mindenre föl vagyunk készülve. Az egyszerű helyzetekre is, és a bonyolult helyzetekre is. A határon áll egy kerítés, ami jelzi mindenki számára, hogy hol a magyar határ. Annak az átlépése, vagy akár annak a megkísérlése nem erre a célra kijelölt ponton, az bűncselekménynek minősül, és ezt a bűncselekményt, ha valaki elköveti, akkor a rendőrség ki is kényszeríti a törvény tiszteletét. Vagyis letartóztatja az érintetteket, és utána megfelelő, korrekt eljárás alá vetik majd az illetőket. Ezért jár több év börtön, illetve kitiltás Magyarország területéről.

Mi történik azzal a menekülttel, aki éjfél után illegálisan átlépi a magyar határt?

Először is táblákat fog találni. Adtunk mindenkinek – magunkat is beleértve – jó néhány napnyi felkészülési időt, hogy új jogi helyzet áll elő. Ez mindenki számára új. A rendőrség számára is, a bíróságok számára is. Tehát táblák lesznek a határon, amelyek világosan jelzik, hogy ha valaki törvénytisztelő módon szeretne bejutni Magyarország területére, akkor merre menjen és mit tegyen. (….) El kell fáradni ezekre a pontokra, ahol ügyintéző ablakok lesznek, és ott beadhatja a papírját, elmondhatja, hogy mit szeretne.

Forrás: TV2

A menedékkérelmet milyen határidővel bírálják majd el?

Van ennek egy gyakorlata, ez ma is elég gyorsan megy. Miután a magyar kormány Szerbiát biztonságos országnak tekinti, (…) ilyen esetben, ha valaki menekült, megkérdezzük tőle, hogy beadta-e Szerbiában a menedékkérelmét. És ha nem adta be, miután Szerbia biztonságos ország, el fogják utasítani.

Hende Csaba távozásáról

„Nézze, van itt egy rossz magyar szokás (...). Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni. De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását” – mondta a kormányfő a honvédelmi miniszter lemondásáról.

Milyen arányú kérelemelutasításra számít?

Magasra.

Kilencven százalék fölöttire?

Az a tapasztalatunk, hogy akik ideérkeznek, azok nem adták be Szerbiában a menekültkérelmüket, pedig be kellett volna adniuk, csak olyan tömegben jöttek, és nem volt lehetőség arra, hogy lezárjuk a határokat, mert nem volt kerítés, hogy nem tudtunk érvényt szerezni a magyar szabályoknak. Magunk között szólva elég abszurd, és nem vet túl jó fényt egy ezeréves államra, hogy a saját jogszabályait nem tudja kikényszeríteni, egész egyszerűen fizikai okokból, mert túl sokan jönnek.

A külföldi kritikákról és a Hitler-bajuszról is kérdezték

„Én is emberből vagyok. Senkinek sem esik jól, gondolom az édesanyámnak sem, hogy mindenfajta gazfickónak lehordják magukat tekintélyes lapnak gondoló lapok a fiát, és én sem vagyok közömbös ez iránt, de ennek a súlya nagyon kevés ahhoz képest, hogy az ember tett egy alkotmányos esküt, fölesküdött az ország védelmére (...) De ha én engedem, hogy ezek hatása alá kerüljek, akkor ki fog itt higgadt döntéseket hozni? Bár emberből vagyok, de nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy ezek a vélemények befolyásoljanak, mert akkor nem tudok eleget tenni a kötelességemnek” – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában.

Mennyibe került eddig a menekültválság Magyarországnak?

Az összes összeg, amit elköltöttünk eddig, az olyan 30 milliárd forinthoz közelít, és nagyjából még ennyi költségünk lesz, úgy számolunk, a hátralévő időszakban ezt azt jelenti, hogy mintegy 200 millió euróról beszélünk. Az unió pedig néhány millió eurót adott, tehát köszönő viszonyban sincs a két összeg egymással.