Sukoró-per: letöltendőt kért az ügyész

Sukoró, King’s City
Velence, 2009. április 14. Beépítetlen terület Velence és Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén. A tervek szerint ezen a területen épül fel az Európa legnagyobb üdülőjének szánt, King City nevű, háromezer-ötszáz vendég befogadására alkalmas szálloda és szórakoztató komplexum. Természetvédők a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak az óriás beruházás miatt. Az Élőlánc Magyarországért elnevezésű civil szervezet úgy látja, hogy az új központ komoly kockázatot jelent a tó vízminőségére, sérti a hely természeti és történelmi értékeit és megváltoztatja a táj karakterét. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Egy kivétellel minden vádlottra letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész a Sukoró-per tárgyalásán. A háromórás vádbeszédben az ügyész kifejtette: a végül meghiúsult kaszinóépítést megelőző telekcsere ügyében a vádlottak az alkalmazandó jogszabályokat "kreatív módon értelmezték".
Vágólapra másolva!

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész vádbeszédében az öt vádlott közül négyre a Sukoró-ügyként ismert per tárgyalásán a Szolnoki Törvényszéken, míg az ötödrendű vádlottra pénzbüntetés kiszabását tartotta indokoltnak.

Hűtlen kezelés kísérlete a vád

Az ügyészség hűtlen kezelés kísérletével vádolja a végül meghiúsult kaszinóépítést megelőző telekcserével összefüggésben Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát, valamint bűnsegédként Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját és F. Zsolt értékbecslőt.

Sukoró határában cserélte volna el az MNV az állami földeket egy magánszemély területeivel Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

V. Bálint ügyvéd, ötödrendű vádlott ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat magánokirat-hamisítással is vádolják. Az ügyész háromórás vádbeszédében kifejtette: a vádlottak az alkalmazandó jogszabályokat "kreatív módon értelmezték", hogy a telekcserét végrehajthassák, pedig szerinte tudták, hogy "törekvésük jogellenes".

Kár érte volna az államot

Az állam képviseletében eljáró MNV 2008 nyarán kötött - a tervezett King's City kaszinóvároshoz kötődő - telekcsere-szerződést a befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. Az ügyészség 2009 áprilisában indított nyomozást.

Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén épült volna fel a kaszinókomplexum Forrás: MTI/Beliczay László

A Fővárosi Ítélőtábla 2011 júniusában egy polgári jogi perben jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani büntetőper vádirata szerint a beruházással összefüggő telekcsere teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Meggyanúsították Gyurcsányt

A Sukoró-ügy politikailag lényeges mellékszála volt, hogy

a kaszinóprojekttel összefüggésben az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

A hivatali visszaéléssel meggyanúsított Gyurcsány végül nem lett vádlott, csak tanú, mert az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat.

Gyurcsány Ferenc végül nem lett vádlott a Sukoró-perben, csak tanú

Fotó: Polyák Attila - Origo

A vádhatóság arra a vélelmezésre épített, hogy a befektetőkkel folytatott megbeszélésen a miniszterelnök „részéről a beruházás támogatása az utasítás jellegét mutatta”. Korábban a Népszava írt arról, hogy az egyik befektető az ellenzék akkori vezetőjével, Orbán Viktorral is tárgyalt: Martonyi János szadai villájában 2010 elején. Ezt először letagadták, végül elismerték a kormány részéről.

Kétmilliárd ügyvédekre

Mint arról az Origo beszámolt, 1 973 637 446 forintot fizetett ki a kormány annak a két ügyvédi irodának, amely a tavaly ősszel zárult washingtoni Sukoró-perben sikerrel képviselte az államot. A nemzetközi beruházási viták rendezésére szakosodott, a Világbank mellett működő választott bíróság az állam javára döntött, amikor

elutasította az izraeli befektetők keresetét és 100 milliárd forintos kártérítési igényét.

A befektetők képviseletében a ciprusi bejegyzésű Vigotop Ltd. még 2011 nyarán fordult a bírósághoz a "King's City-projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita" miatt. A King's City a Sukoróra tervezett kaszinó- és szórakoztatókomplexum fantázianeve volt.

Ronald S. Lauder, a tervezett kaszinókomplexum egyik befektetője Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Washingtonban perre ment befektetők pedig olyan nagy nevek, mint például a magyar felmenőkkel rendelkező Ronald S. Lauder, az Estée Lauder kozmetikai világcég alapítójának fia, aki volt bécsi amerikai nagykövet, továbbá Budapesten zsidó iskolát is alapított. Perelt a Lauder jobbkezének számító másik befektető, Fred H. Langhammer, továbbá Itzhak Fisher üzletember is.