Szerbiának is ki kell vennie a részét a migráció kezeléséből

Kovács Zoltán; Bakondi György
Röszke, 2015. szeptember 14. Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart a régi Horgos-Röszke határátkelőhelyen, a magyar-szerb határnál 2015. szeptember 14-én, éjfél előtt. Szeptember 15-én hatályba lépnek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Éjféltől új időszakot indított a kormány a zöldhatár lezárásával, megtettünk minden fizikai, jogi és személyi intézkedést – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő röszkei, rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyet Bakondi Györggyel, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával közösen tartott.
Vágólapra másolva!

Bakondi György leszögezte: a ma éjféltől hatályos jogszabály lehetővé teszi a rendkívüli válsághelyzet elrendelését, azonban ennek kihirdetése a kormány hatáskörébe tartozik. Hozzátette: a törvényben meghatározott feltételek adottak, döntés várhatóan kedden lesz. A belbiztonsági főtanácsadó szerint a migrációs helyzet kezeléséhez biztosítják a műszaki, a jogi és a személyi feltételeket is. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy a kerítés mentén megfelelő létszámmal biztosítják a határokat, és elegendő tartalékokkal is rendelkeznek. Azokat, akik éjfél előtt érkeznek Magyarországra, buszokkal szállítják a röszkei vasútállomásra, onnan pedig Hegyeshalomra. Éjféltől azonban új szabályok lépnek érvénybe.

Szeptember 15-én hatályba lépnek a migrációs helyzet miatti új szabályozások Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar hatóságok minden eljárást az európai jognak és protokollnak megfelelően végeznek majd a zöldhatár lezárása után is, az illetékes minisztériumok, a bevándorlási hivatal és a rendőrség felkészült a helyzet kezelésére. Ugyanakkor közölte, hogy a jövőben visszafordítják mindazokat, akik nem adtak be menedékkérelmet Szerbiában.

Arra a felvetésre, hogy regisztráció nélkül szállították a menekülteket az osztrák határra, Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország nem sértette meg a dublini egyezményt. A regisztrációt ugyanis nem feltétlenül Röszkén végzik el, hanem Szentgotthárdon, ahol adottak ennek a lehetőségei.

Éjféltől visszafordítják azokat a menekülteket, akik nem adtak be menekültkérelmet Szerbiában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szerinte a probléma kiváltó okait kell megoldani annak érdekében, hogy kezelni lehessen a kérdést és meg kell akadályozni, hogy emberi tragédiák övezzék a több ezer kilométeres utat. Úgy gondolja, Görögország a legfontosabb helyszín, ha itt nem tudják biztosítani a határokat, akkor Magyarországnak is segíteni kell. Fontosnak tartotta egy olyan pénzügyi alap felállítását, amely támogatja a krízispontokhoz közeli menekülttáborokat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart a régi Horgos–Röszke határátkelőhelyen Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szerb állásponttal kapcsolatban – miszerint Magyarország déli szomszédja kijelentette, hogy nem vállal felelősséget a visszatoloncolt menekültekért – a kormányszóvivő elmondta: Szerbiának is ki kell vennie a részét a migrációs probléma kezeléséből, Magyarország pedig a kétoldali szerződések szerint jár majd el.

A belgrádi munkaügyi minisztérium államtitkára, Nenad Ivanisevic korábban kijelentette, hogy Szerbia nem fogadja vissza a Magyarországról visszaküldött menekülteket, és ha kell, a hadsereget is a határra küldik.