"Elfogadhatatlan, hogy visszaküldjék a menekülteket Szerbiába"

ivica dacic
Serbian Foreign Minister Ivica Dacic gives a statement after the OSCE informal high level meeting in Helsinki, Finland on July 10, 2015. AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Aleksi Tuomola +++ FINLAND OUT
Vágólapra másolva!
Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba.
Vágólapra másolva!

"Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek" - jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt.

Ivica Dacic keményen bírálta a magyar lépéseket Forrás: AFP/Aleksi Tuomola

"Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában" - mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon.

- mondta a szerb külügyminiszter.

A migrációs válság elmélyüléséhez nagymértékben az a tény is hozzájárult, hogy az Európai Uniónak nincs közös politikája a menekültek befogadására - szögezte le Dacic.

Lubomír Zaorálek a sajtóértekezleten megerősítette, hogy Csehország továbbra is kitart a visegrádiak egyeztetett álláspontja mellett, és elutasítja a kötelező menekültkvótákat.

A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor felajánlotta, hogy Prága kész átadni Szerbiának mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket Csehország európai uniós csatlakozása során szerzett.