Életbe lépett a válsághelyzet

Röszke, vasútnál
Vágólapra másolva!
Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére – jelentett be Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az Origónak azt mondta, a tranzitzónákban a menekültekről a magyar állam és az önkéntesek gondoskodnak.
Vágólapra másolva!

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő. A rendelkezés kedden 13 óra körül lépett hatályba.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a kormányszóvivői sajtótájékoztatót

Mindenkinek ez az érdeke

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, a kormány szerint mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke a szabályozás.

Kovács Zoltán elmondta, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve

a határ őrizetének megerősítése minimalizálja az illegális migrációt.

Ők gondoskodnak a menekültekről

A kormányszóvivő az Origónak azt mondta, Szerbiának és minden olyan államnak, amelyen keresztüljöttek a migránsok, ki kell vennie a részét a közös európai erőfeszítésekből. "Ha nem viszünk rendszert a migránshelyzet kezelésébe, nem tudjuk ellenőrizni a folyamatokat. A valódi menekültek érdeke is, hogy szabályozott keretek között jöjjenek az unióba" – tette hozzá.

Két megyében hirdetett válsághelyzetet a kormány Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A tranzitzónákban a menekültekről a magyar állam és az önkéntesek gondoskodnak – mondta portálunknak Kovács Zoltán.

A bíróság dönt majd arról, hogy egy kerítésrongáló börtönbe kerülhet-e.

Számos állampolgársági és menedékkérelmet bírál el pozitívan Magyarország az utóbbi években. Kovács Zoltán szerint a fő probléma, hogy akik most Magyarországra érkeznek, azok nem is akarnak itt maradni.

Nemzetközi szabályok

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy két tranzitzónát alakítottak ki Röszkénél és Tompánál a magyar hatóságok. Ha a menedékkérelmet benyújtók igényét elutasították, akkor csak Szerbia felé hagyhatják el a tranzitzónát. A szóvivő emellett többször hangsúlyozta, hogy

Magyarország a nemzetközi és magyar jogszabályoknak megfelelően jár el,

a schengeni szabályokat Magyarország a legszigorúbban és a legkövetkezetesebben fogja alkalmazni. Mindenki elemi érdeke, hogy ezek az emberek törvényes keretek között lépjenek be az EU-ba.

Kovács Zoltán két tranzitzóna felépítését jelentette be Fotó: Polyák Attila - Origo

Alig kaptunk pénzt

Kovács elmondása szerint a civil segítőket és a nemzetközi szervezetek (például ENSZ) képviselőit beengedik a tranzitzónába, ugyanakkor arról beszélt, hogy azok a karitatív szervezetek, amelyekkel a kormány megállapodott – Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, Ökomenikus Szeretetszolgálat – fogják segíteni a tranzitzónába került menedékkérőkkel.

Ezeknek a szervezeteknek összesen 66 millió forintos támogatást juttat a kormány.

Kovács megjegyezte: a migránsválság kezelése, a jog uralmának helyre állítása „sok pénzbe kerül”, Magyarországnak ez eddig 200 millió eurójába került, miközben az EU 7 millió eurót adott.