Szégyenletes magyar magatartásról beszélt a román kormányfő

Romanian Prime Minister Victor Ponta is pictured during an interview with journalists at the Romanian Government headquarters in Bucharest on June 9, 2015. Ponta addressed representatives of foreign media few days after he refused to step down despite bei
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök szerdán kijelentette: "az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben" ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.
Vágólapra másolva!

A kormányfő kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Magyarország által épített kerítéssel kapcsolatban ő nem tett egyebet, mint a többi európai politikussal összhangban, elítélte Budapest "Európára nézve szégyenletes magatartását".

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Azt hangoztatta, hogy a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést.

Victor Ponta román kormányfő Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ponta szerint Magyarországgal ellentétben a Románia által elemzett megoldási lehetőségek illeszkednek az Európai Unió által elfogadott keretbe.

Elszigetelődhet Magyarország

Bogdan Aurescu román külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva újfent kijelentette, hogy

Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Romániát

azért, hogy mérsékelje azt a közmegítélést, amely egyre jobban kezd kialakulni elszigetelődéséről, amelyet Budapest lépései idéztek elő. A magyar-román határon tervezett kerítés megépítéséről Románia tájékoztatta az Európai Bizottságot - tette hozzá.

Aurescu úgy vélte, hogy

a kerítésre nincs szükség,

mert nem léteznek valós információk arról, hogy a migránsok száma nőne a szerb-román határon. A román diplomácia vezetője szerint semmi nem indokolja a probléma ily módon való kezelését.

"Nem akarunk belépni a nyilatkozatok eszkalációjának játékába, mert az vitát gerjeszt Románia és Magyarország között, ami arra hivatott, hogy megpróbálja elfedni Magyarország bonyolult helyzetét az Európai Unióban" - mondta a román külügyminiszter.

Szijjártó válaszolt a vádakra

Kedden Szijártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter élesen bírálta Victor Pontát egy hétfői nyilatkozata miatt, amely szerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". A magyar külügyminisztérium bejelentette, hogy Magyarország előkészületeket tesz kerítés építésére a magyar-román határ egy szakaszán.

Bekérették a román nagykövetet, Szijjártó szerint Ponta elveszítette önkontrollját Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

A magyar külügyminisztérium bekérette a román nagykövetség ügyvivőjét, amiről a román fél azt állítja, hogy a megbeszélés az ő kezdeményezésére jött létre, és Budapest félretájékoztat.
Kedden este Ponta újabb bíráló kijelentéseket tett, úgy vélte, hogy a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók, és a magyar intézkedéseket azokhoz hasonlította, amelyeket

"Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott".

Szijjártó Péter szerdán úgy fogalmazott: "Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg" - mondta a magyar külügyminiszter.

Hazugságspirál

Hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik ezt az együttműködést - jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román kormányfő Magyarországot bíráló megjegyzéseire reagálva.

"Victor Ponta (román miniszterelnök) az elmúlt másfél napban olyan méltatlan kirohanásokat intéz folyamatosan Magyarország ellen, amely kirohanások

- mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint talán az okozhatja a román politikusok frusztrációját, hogy a mostani helyzetben könnyen kiderülhet, fel vannak-e készülve a schengeni tagságra, és meg tudják-e védeni a határaikat.