Hideget is, meleget is kapunk a világ sajtójától

menekültek röszke horgas határátkelő
Vágólapra másolva!
A szerdai röszkei zavargások miatt Magyarország ismét a külföldi lapok címoldalaira került. Sokan élesen bírálják a rendőrség fellépését, de vannak lapok, amelyek védelmükbe veszik az Orbán-kormány menekültügyi politikáját.
Vágólapra másolva!

A BBC a tegnapi nap eseményeiről szóló összefoglalójában kiemelte, hogy az ENSZ főtitkárát nemcsak sokkolta a röszkei összecsapás, de Ban Kimun azt is leszögezte: elfogadhatatlan, hogy így bánjanak a menedékkérőkkel.

A brit közszolgálati csatorna online kiadása egy iraki menekültet is megszólaltatott Röszkénél. Amir Hasszán azt mondta: "háborúk és az erőszak elől menekülünk, nem számítottunk ilyen brutális és embertelen eljárásra Európában".

A senki földjén rekedt menekültek Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán gyűlöletes ideológiája

A Washington Post szerkesztőségi cikkében felszólítja az Európai Uniót, hogy szálljon szembe az intoleráns magyar politikával.

Úgy vélik, Orbán olyan gyűlöletes ideológia alapján cselekszik, amelynek több köze van az 1930-as évek politikájához, mint a XXI. századhoz. Brüsszelnek világosan el kell utasítania a magyar kormányfő visszataszító politikáját – zárja cikkét a lap.

Brüsszel kudarcot vallott

A magyar határzár az unió külső határait védi, és felállítása válasz volt arra, hogy az Európai Unió nem tud mit kezdeni a menekülthullámmal – veszi védelmébe az orbáni politikát a Daily Telegraph kommentárja.

A szerző szerint a magyar kormányt elítélő európai vezetőknek meg kellene magyarázniuk, hogy mit is értenek a külső határok védelme alatt, és miként akarják azt elérni?

Az EU történelmi léptékű intézményes kudarcot vallott menekültügyben, ezért is ostorozza Budapestet, amiért az nem kér a kvótából.

Szerdán a rendőrök könnygázt vetettek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló migránsokkal szemben Röszkénél Forrás: MTI/Sóki Tamás

Azt hittük, ez Európa

Európában vagyunk, ám mégis nagyon messze attól – így kezdi a szerb határról küldött tudósítását a Spiegel újságírója.

A senki földjén rekedtek ugyanis a menekültek, mióta Magyarország lezárta déli határát. Ott áll a feleségével és a gyerekeivel az a szír férfi is, aki keserűen azt mondja: „Azt hittük, ez Európa. De ez nem Európa.”

Egy másik szír dühösen teszi fel a kérdést: ők most akkor menekültek vagy terroristák? Hasonlóan megrendítő képet fest a szerb határról online kiadásának vezető anyagában a Bild is.

Beszélj a szomszédaiddal!

Mások a tapasztalatok és a motivációk a visegrádi országokban, mint Bécsben, másként gondolkodnak a menekültkérdésről is - veszi védelmébe Magyarországot is vezércikkében a Die Presse, amely szerint épp ezért kár ezeket az államokat gonosz rasszistáknak bélyegezni, és fejükre olvasni a szolidaritás hiányát.

Az ostoba összehasonlítások sem jók semmire, szúr oda egyet Werner Fayman kancellárnak a szerző, aki így fejezi be írását: a szomszédokat nem kell szeretni, de ajánlatos beszélni velük, hogy válság idején működjön a kommunikáció.